Kulor, cash & kosing – konsten att få ut mer av sina pengar

Har jag läst idag.

Boken är skriven av Mathias Andersson och Charlie Söderberg, den kända duon bakom TV-programmet Lyxfällan. Boken är utgiven på Ica bokförlag.

Just nu har det varit väldigt intensiva jobbveckor, förutom de där 3,5 dagarna jag var ledig. Jag börjar längta efter det lilla, närvarande hemmamammalivet igen, och behövde bli lite inspirerad till att jobba för att nå mitt mål och inte bara jobba för att…..?

Jag tycker boken är bra, det finns en hel del konkreta tips och jag gillar killarnas raka – rör kommunikation.

Boken ger en mycket att tänka på, och gör en medveten om att man många gånger konsumerar utan att ens märka det, som t.ex på internet eller alla abonnemang man binder upp sig på. Sen berättar de om att en genomsnittlig barnfamilj i vårt land slänger mat för ca 22 :-/dag! Det är ju helt sjukt, de frågar om vi skulle vilja elda upp en 20-lapp och det är ju såklart ingen som skulle vilja göra.

Jag ska helt klart kolla upp lite saker de tipsade om och jag ska

1, Skaffa ännu bättre räkningsrutiner

2, Minska handlandet på internet (inte för att det är så mycket, men det märks inte att man handlar och så gör jag av med mer pengar än jag tänkt från början)

3, Sluta slänga mat

 

 

 

Rosa kokboken

Den här kokboken fick Lillkillen i present av sin mormor. Hon hade den goda baktanken (hehe) att han skulle börja baka och laga mat till sina föräldrar. Tycker jag låter som en ypperlig idé, för mig får barnen gärna slabba hur mycket de vill i köket. Jag tycker dessutom att det är lika viktigt att såväl killar som tjejer lär sig allt man behöver veta om hur man gör mat och allt annat som hör till hushållet.

Boken är engelsk från början och originaltiteln är Girl´s Cookbook. Då undrar jag i mitt stilla sinne om det finns en för boys och vad skillnaden är i recepten. Hm. En annan diskussion kanske, nu skulle jag ju presentera boken.

Den är utgiven på Parakit förlag och översatt till svenska av Veronica Gottfridson. Författare till recepten är Rachel Carter.

Jag gillar särskilt inledningsorden, de tre magiska hemligheterna med matlagning: Det är superroligt att laga mat, att laga mat gör oss glada, matlagning är ett fantastiskt sätt att använda fantasin. s 4 i nyss nämnda bok.

Det finns lite annorlunda recept bl. a på trollstavskakor, frikadeller (oj vad sugen jag blev själv!), hur man gör egna chicken nuggets och minihamburgare, pommes frites av sötpotatis, lönnsirapspopcorn, s´mores och en massa annat. Inte så nyttigt kanske men roligt med lite andra recept.

Nu ska jag övertala Lillkillen att börja testlaga alla recepten :-)

Jag går i barndom

och återupptäcker mina gamla kära vänner. Jag går i skogen med Ronja och Birk, jag ser precis framför mig hur de lever en sommar i grottan, jag rider på Fjalar tillsammans med Skorpan i Körsbärsdalen, jag leker tillsammans med Mio och Jum – Jum, jag springer med hjärtat i halsgropen till Snickarboa, och jag känner en anings medlidande med de hårt prövade Anton och Alma Svensson i Katthult.

Tänk att de här böckerna står sig än, trots så många år på nacken. Vissa bitar ur Lejonhjärta och Ronja använder jag ibland i jobbet, så de har ju också visat sig användbara.

Sen väntar en omläsning av Pippi, det ser jag fram emot!

Och det är så stort att jag nu får dela alla de här världarna med mina barn :-)

 

Familjens projektledare säger upp sig

Längesen jag skrev om böcker, men nu har jag läst en som var ganska roande. Eller oroande. Den heter ”Familjens projektledare säger upp sig” och är skriven av Gunilla Bergensten. Den har några år på nacken nu, men är nog ständigt aktuell.  En liten småilsken bok, det varnar författaren för redan i början. Den handlar om varför det är kvinnor som ska vara familjens ständiga projektledare och ha allting i huvudet, och om män verkligen ska komma undan med att vara lata genom att skylla på biologin.

Vet inte vad jag tycker egentligen, det finns ju viss igenkänningsfaktor men samtidigt så tycker jag att det verkar gå åt väldigt mycket energi på att vara ilsken på småsaker. Men jag är ju antagligen miljöskadad eftersom jag varit hemma och därmed översteprojektledare i så många år. Och visst, det är jag som är projektledare men jag trivs faktiskt med det. Jag orkar nämligen inte längre lägga energi på att tjata på gubben. Och vi har nog en ganska hög städtröskel………

Fast jag ser det som en av mina livsuppgifter att få framförallt mina pojkar att ta ansvar och hjälpa till hemma. Jag hoppas mina framtida svärdöttrar kommer att bli lyckligare av det.

Men visst har boken många poänger.

Brödglädje – påskpresent till mig själv

Den här boken köpte jag till mig själv i påskpresent för jag kände att jag ville variera mitt brödbak lite, den var inte så fasligt dyr heller och den innehåller både enklare bröd och något mer tillkrånglade. Häromdagen frågade faktiskt Storkillen (som annars är den mest matkinkige) om jag inte kunde göra hembakt bröd igen. När jag återhämtat mig från chocken satte jag igång och bakade ett långpannebröd från denna fina, tänkvärda bok. Dock med viss modifieringar. Receptet kommer en annan dag.

Boken är skriven av Anna Braw och utgiven på Libris förlag.

Bok: Lev mer på mindre

Hos bloggen I huvudet på en grön mamma hittade jag ett läsprov på boken

”Lev mer på mindre, av Österåker, Maria och Rodas, Patricia som kommer att ges ut nu i början på mars (kan tyvärr inte se på vilket förlag).

Det hela började som ett projekt att familjen skulle bli självförsörjande under en månad,dv. s man skulle odla sina grönsaker själv  och man fick också överta 5 gamla värphönor. Dock budgeterade man 5 euro per dag för de varor man inte kunde producera själv.

Familjen hade precis den utgångspunkten vi har haft (även om vi inte är självförsörjande …än) – man vill ha mer tid med sin familj, mer tid än pengar. Deras familj ställde sig också frågan precis som jag och min familj har gjort – hur lite pengar klarar vi oss med och hur kan vi anpassa våra arbetstider till det?

Boken har en del intressanta rubriker som t.ex Byta liv, och Känna Lycka, också det man skriver om tankar om konsumtion verkar spännande.

Vill du också provläsa går du hit

Recept på bra mat som inte är dyr

I min kokbokshylla finns den här boken: Recept på bra mat som inte är dyr,  Den gavs ut av Konsumentverket första gången 1992.

Den här har jag (som tidigare inte  var så där jättehaj på att laga mat) haft som grundbok under årens lopp och jag tycker den funkar riktigt bra. Nu stämmer ju såklart inte längre prisangivelserna med hur det var på 1900 -talet (eller ens 90 -talet ;-) , men det kan ju den prismedvetna husmodern/-fadern lätt räkna ut själv. Det finns lite om allt möjligt som t.ex köttdag, soppdag, vegetarisk dag, järnrik dag ( = dock för mycket lever för min smak), restdag, bakning m.m. Det mest fascinerande är hur man kunde laga mat för mellan 2,50:- – 5 :- per portion på den tiden (som egentligen inte ligger så långt tillbaka…)

Passar bra för den som vill hushålla downshiftat. Den är slut sen länge på förlaget men man kan låna den på bibliotek eller hålla utkik på loppisar – jag köpte min för 5 spänn på Erikshjälpen.