Jobb, jobb, jobb, längtar hem

Så kan det vara ibland.

Visst är jag glad i dessa tider att jag har ett vikariat, men efter idag kommer jag ha jobbat 52 timmar och knappt sett mina barn de senaste 6 dagarna. Jag längtar hem nu. Jag brukar älska november (och vara ganska ensam om det, tror jag) för jag börjar alltid tidigt med alla julförberedelser och tycker det är så mysigt och kravlöst med mörkret.

Men i år känns det annorlunda. Fina, kloka Queen of Kammebornia skriver så genomtänkt om november och jag håller med!

Ordning och reda

(bild lånad från clipart)

Nu har jag tagit mig i kragen och gjort inte mindre än 2 ”kassaböcker”. Den ena sitter på kylskåpet – det verkar vara enda chansen för att vi ska kunna se nånting i den här familjen. Och den andra sitter i min I-fån. Har man nu en sån avancerad leksak (vilket jag inte skulle ha haft om jag inte jobbat) ska man väl använda den till nåt nyttigt. Jag hittade en app som heter ”Mina utgifter” och den verkar faktiskt riktigt bra. Man kan få sina utgifter uppstaplade i diagram och det gillar jag för då blir det mer begripligt hur mycket man gör av med och hur mycket man har kvar. Bra för barnen som jag tänker få med mig i matbudgeten. Ja alltså inte för att äta upp :-) utan kring tänket hur man handlar vettigt och sparar klokt.

Storkillen och jag gjorde en veckomeny också och skickade till pappan som var i affären. Nu har vi en plan och då får vi koll. Det blir bra det här!

Har man inte I-fån kanske det finns motsvarande app för android, annars finns bra verktyg på internet t. ex här: smartbudget.se

Fruktförmedling

Jag läste nånstans att så här års skulle vi klara äppelförsörjningen själva i vårt land, det finns så mycket frukt att vi inte skulle behöva importera ett endaste litet äpple. Tyvärr är det ju många som inte hinner ta tillvara sin frukt.

Då har det startats nåt som jag tycker är suveränt – Dels finns fruktförmedlingen på facebook, och dels så har Äkta vara startat nåt som heter Fallfrukten

Så att äpplena får nya hem som kan ta hand om dem, och den som har många äpplen men lite tid slipper lida av dåligt samvete. En win – win situation helt enkelt.

Nu lever vi på reserverna

Jag läste på Supermiljöbloggen

att det idag är tyvärr Earth Overshoot day. Finns inte något bra namn på svenska och det är inte heller någon bra dag att fira. Fr. om idag är jordens resurser slut för i år, och vi lever på reservkapitalet. Lite anmärkningsvärt är det att den redan inträffar eftersom den inträffade den 27/9 förra året.

Här och här kan man läsa mera om detta. Men det är inte dags att ge upp och säga att det inte är någon mening, fortfarande finns det mycket vi kan göra för att spara på jordens resurser med förhoppningen att  overshoot day kan skjutas upp mycket längre nästa år!