Förberedd

(bild lånad från Clipart)

Var i Ullared förra måndagen, och nu kan jag säga att nu får julen lov att komma om den vill :-) Har nu fixat alla barnens alla lussekläder. Nu finns det även utrymme för att byta. Förra året ändrade sig ju Storkillen kvällen innan från stjärngosse till tomte – och då fanns det inga tomtekläder hemma och inte heller nån chans att skaffa några. Jag har förstått att om man går i trean så är det väldigt viktigt vad ens kompisar tänker vara för nånting, så därför passade jag på att utöka förrådet inför framtida behov också, nu när jag hade pengar. Lillan ska vara lucia såklart. Egentligen önskar jag att jag kunde hitta en sån där riktigt gammaldags fin luciakrona, men sån har jag inte sett på år och dar. Min egen gamla är tyvärr slaktad, men däremot finns det stora fina lucialinnen som jag haft kvar sen om tösen skulle vilja fortsätta lussa i större åldrar.

Sen är nästan allt julklappar fixade! Återstår bara lite till pojkarna, men Storkillen önskar sig; en symaskin och en kasse med tyg. Det fixar man kanske inte precis i Ullared…..? Fast jag gillar önskningarna och ska försöka tillmötesgå dem på nåt sätt. Ev. kanske farmor har en gammal symaskin över?

Det är så skönt att ha sånt här fixat i god tid, så slipper man flänga runt den 12 december och åka till stan (för härute på landet finns garanterat inget kvar) och leta bland resterna och få köpa tre nr för små tomtekläder som ingen vill klämma in sig i iallafall……

Snart är det jul

Haha, nu tror ni inte jag är riktigt klok! Vi har ju knappt lämnat sommaren bakom oss.  Men klok är just det jag är :-)

Det är nu den som vill leva billigare har sin chans. Nu har många leksaksaffärer rea, både på nätet och de fysiska. När vi var hos mormor och morfar förra helgen så sprang jag in på leksaksaffären och shoppade några spel och pussel för halva priset, och så hade jag turen att hitta några såna där pyttesmå djur för 20 :-/paketet – de hade kostat 199:- innan. Tror just den serien skulle utgå ur sortimentet, men sånt bryr sig ju inte Lillan om. Nästan alla julklappar till Lillan är färdiga. I september. Hurra! :-)   Det är bra för dels är det som sagt billigare nu, och dels är det skönt att inte ha alla julklappsinköp kvar i december. Särskilt för mig som tydligen ska jobba både jul och nyår och räknar med en intensiv december.

Om man tycker det är jobbigt med utgifterna till jul kan man ju göra som jag och lägga undan en slant varje månad året runt så att det finns en julbudget.

Den som vill fira jul och planera och verkligen städa heeeeeela sin bostad innan kan följa den här planen; http://christmas.organizedhome.com/holiday-grand-plan/plan-calendar-2012

Jag tror jag hoppar att följa den, men den är lite rolig iallafall.

Jag längtar lite nu faktiskt, jag älskar julen!

Fruktförmedling

Jag läste nånstans att så här års skulle vi klara äppelförsörjningen själva i vårt land, det finns så mycket frukt att vi inte skulle behöva importera ett endaste litet äpple. Tyvärr är det ju många som inte hinner ta tillvara sin frukt.

Då har det startats nåt som jag tycker är suveränt – Dels finns fruktförmedlingen på facebook, och dels så har Äkta vara startat nåt som heter Fallfrukten

Så att äpplena får nya hem som kan ta hand om dem, och den som har många äpplen men lite tid slipper lida av dåligt samvete. En win – win situation helt enkelt.

Lite sommarpyssel

har vi ju faktiskt hunnit och orkat med i sommar innan illamåendet slog till.

Istället för att slänga våra gamla och ganska slitna stolar så klär vi om dem med ojämna mellanrum. Det är så enkelt så det klarar till och med jag, allt man behöver är lite tyg och en häftpistol. Den här gången tog vi bort det gamla tyget under, ibland har vi bara häftat det nya ovanpå. Då blir det mjukt och skönt att sitta på. Budgetrenovering för att förnya sitt kök!

 

Ledig helg ger tid för hemmajobb

Vi har ju inte bara byggt sko- och kläd-förvaring i helgen. Jag har också tagit rätt på den första skörden av rabarber. Rabarbern är det enda som verkar gilla det  regniga vädret som har varit för den växer som ogräs. Förra året hann jag inte ta rätt på så mycket innan sniglarna var på dem – i år tänkte jag hinna först. Det är fantastiskt härligt att bara gå utanför dörren och kunna plocka in rabarber till en egen paj. Jag frös in ett par kilo också för att göra saft och kräm av lite längre fram. Tänk att jag får njuta av detta alldeles gratis, jag känner mig så rik som  får ta vara på det jag får av naturen!

Påsktårta – Charlotte Russe

Efter den här sockerbomben som vi har festat på först på vårt påskbord och sen i flera dagar efter påsk så är det nog dags för lite fasta, även om det blir i fel ordning :-)

Charlotte Russe är tydligen sitt namn till trots, en engelsk uppfinning. Men jag vet att det är ett stående inslag i våra östeuropeiska länder till påsk.

Man kan göra på det krångliga viset eller på fuskviset som en stressad, superförkyld, dubbelarbetande mamma har gjort detta år. Då gör man så här:

Man köper en rulltårta av valfri sort, klär en plastbunke med skivade rulltårtsbitar, sen vispar man ihop citronfromage av pulver och fyller bomben med. I mitt fall gick det åt två rulltårtor och två påsar fromage. Sen sätter man in det hela i kylen över natten. Räcker inte det så stoppar man den i frysen i några timmar, fast då måste man tänka på att ta ut den i god tid innan servering så den hinner tina – annars lossnar den inte ur bunken (har jag fått lära mig genom årens lopp……)

Sen kan man garnera med maränger och grädde efter behag, men se upp så det inte blir för mycket eftersom tårtan i sig blir otroligt mäktig!Men ändå fräsch med sin citronfromage.

Den som har mer tid bakar självklart sin egen rulltårta med valfri fyllning samt kokar sin egen fromage.

 

 

Fyllt på garderoben

Vad är det med killar och deras fötter? Gnager fötterna på strumporna när de växer, eller :-)

Fyllde på ett rejält förråd med strumpor i början av hösten men nu är de på upphällningen igen. Storkillen kommer var och varannan dag med strumpor som knappt når upp över foten längre – vilken växtkraft :-)

Sen undrar jag om det bor ett Strumptroll i min tvättstuga? För kan någon förklara detta för mig: det är bara jag som tvättar, alla barnen är drillade att slänga ner sin tvätt i källaren och det gör de oftast (fast ibland hittar man tvätt här och var i storkillens rum) väldigt bra. Väl därnere är det jag och bara jag som tvättar. Jag tar då all tvätt och stoppar in i maskinen, brukar inte se att det ligger något kvar på golvet. Sen torkar jag det hela och vips är strumpa efter strumpa borta. Jag tror inte de fastnar i maskinen för då borde det ju varit tvärstopp för längesen. Jag tvättar aldrig påslakan ihop med strumpor.

Vart tar strumporna vägen?????????

Lite ekonomitips då: Jag köpte strumpbyxor till Lillan till i höst/vinter i de kommande storlekarna och fick då tre par för mindre än vad ett par kostar, de kostade mellan 10-20 kronor styck. Det gäller att rota i det sista i reakorgarna nu. Andra fynd man kan göra så här års är vantar och mössor, och kanske t. om vinteroveraller om man vågar chansa på vad de har för storlek till vintern.

Hoppas iallafall på att slippa köpa strumpor på ett bra tag nu!