Imorrn åker vi :-)

Äntligen får jag semester. Och som jag behöver det. Gubben är också ledig och barnen har höstlov! Hurra! Hurra! Hurra! Jippie!

Nu förstår ni nog att vi är glada? :-)

Imorrn åker vi till fjällen. Möjligen en lite konstig årstid att åka dit, eftersom vintersäsongen inte börjat än. Det är bra för oss, för då är det nämligen jättebilligt att hyra stuga! Det är ett bra råd tror jag; boka in sig på ställen under lågsäsong, nåt som vi har svårt att göra annars eftersom vi måste vänta in skolloven. Vi ska vandra på små turer, Storkillen som älskar att fiska ska få göra det, och sen ska vi bada (!) helst inte i en fjällbäck utan här; http://www.skistar.com/sv/Experium/Aventyrsbad/

Nu måste jag fortsätta packa!

Matbudgeten

(bild lånad från clipart)

Har nu summerat nästan hela matbudgeten för 20 sept – 19 okt. Och det har blivit en förbättring men fortfarande ligger vi högre än vi gjorde när jag var hemmamamma. Vi har iallafall sänkt från över 8000 spänn till knappt 6000. Jag tycker fortfarande det är för mycket, men då får man tänka på att vi handlat nästan allt ekologiskt som varit möjligt att handla ekologiskt. Önskar så att ekologiskt kunde få vara det billigaste alternativet och inte som nu – lyxvaror.

Men skönt att få totalkoll på budgeten igen, och det visar sig ju att här finns det ju marginaler att göra nåt med om man vill det. T .ex bli bättre på att komma ihåg sin matlåda till jobbet så man slipper springa ut och handla :-)

 

Barnloppis

Årets händelse har ägt rum; det har varit barnloppis :-) Jag är så glad att jag orkade gå dit en liten sväng och att jag orkade köa så att jag var nästan först in.

Barnloppis är ett jättebra sätt att spara både sin ekonomi och jordens resurser på. Särskilt när man har tur och hittar det man behöver som jag gjorde i år; eller vad sägs om 1 overall + ett skidställ (har märkt att det behövs ombyte och särskilt nu när jag inte är hemma och tvättar hela dagarna) för det facila priset av 220 :-, en fuskpälsjacka (kanske inte jättenödvändigt, men till fint) 20 :- klänningar och tröjor från 10 – 35:-, lite större mjukisbyxor för 5:-/st. en spelande och talande hund, ett golvpussel som inte syns på bilden samt en extra bilkudde., som inte heller syns på bild. Allt (utom byxorna) är till Lillan som synes. Vi har haft sån fantastisk tur att vi fått ärva kläderna till killarna från deras bonuskusiner – det är vi jättetacksamma för! Det gjorde att jag bara behövde köpa ett par termobrallor till Storkillen och det gjorde jag på det blågula stället för ett tag sen. Nu är det bara vinterskodonen kvar så borde vi vara rustade sen!

Snart är det jul

Haha, nu tror ni inte jag är riktigt klok! Vi har ju knappt lämnat sommaren bakom oss.  Men klok är just det jag är :-)

Det är nu den som vill leva billigare har sin chans. Nu har många leksaksaffärer rea, både på nätet och de fysiska. När vi var hos mormor och morfar förra helgen så sprang jag in på leksaksaffären och shoppade några spel och pussel för halva priset, och så hade jag turen att hitta några såna där pyttesmå djur för 20 :-/paketet – de hade kostat 199:- innan. Tror just den serien skulle utgå ur sortimentet, men sånt bryr sig ju inte Lillan om. Nästan alla julklappar till Lillan är färdiga. I september. Hurra! :-)   Det är bra för dels är det som sagt billigare nu, och dels är det skönt att inte ha alla julklappsinköp kvar i december. Särskilt för mig som tydligen ska jobba både jul och nyår och räknar med en intensiv december.

Om man tycker det är jobbigt med utgifterna till jul kan man ju göra som jag och lägga undan en slant varje månad året runt så att det finns en julbudget.

Den som vill fira jul och planera och verkligen städa heeeeeela sin bostad innan kan följa den här planen; http://christmas.organizedhome.com/holiday-grand-plan/plan-calendar-2012

Jag tror jag hoppar att följa den, men den är lite rolig iallafall.

Jag längtar lite nu faktiskt, jag älskar julen!

Ordning och reda

(bild lånad från clipart)

Nu har jag tagit mig i kragen och gjort inte mindre än 2 ”kassaböcker”. Den ena sitter på kylskåpet – det verkar vara enda chansen för att vi ska kunna se nånting i den här familjen. Och den andra sitter i min I-fån. Har man nu en sån avancerad leksak (vilket jag inte skulle ha haft om jag inte jobbat) ska man väl använda den till nåt nyttigt. Jag hittade en app som heter ”Mina utgifter” och den verkar faktiskt riktigt bra. Man kan få sina utgifter uppstaplade i diagram och det gillar jag för då blir det mer begripligt hur mycket man gör av med och hur mycket man har kvar. Bra för barnen som jag tänker få med mig i matbudgeten. Ja alltså inte för att äta upp :-) utan kring tänket hur man handlar vettigt och sparar klokt.

Storkillen och jag gjorde en veckomeny också och skickade till pappan som var i affären. Nu har vi en plan och då får vi koll. Det blir bra det här!

Har man inte I-fån kanske det finns motsvarande app för android, annars finns bra verktyg på internet t. ex här: smartbudget.se

Fruktförmedling

Jag läste nånstans att så här års skulle vi klara äppelförsörjningen själva i vårt land, det finns så mycket frukt att vi inte skulle behöva importera ett endaste litet äpple. Tyvärr är det ju många som inte hinner ta tillvara sin frukt.

Då har det startats nåt som jag tycker är suveränt – Dels finns fruktförmedlingen på facebook, och dels så har Äkta vara startat nåt som heter Fallfrukten

Så att äpplena får nya hem som kan ta hand om dem, och den som har många äpplen men lite tid slipper lida av dåligt samvete. En win – win situation helt enkelt.

Stress är inte bra för din ekonomi!

Ja, alla vet väl att negativ stress är inte är bra överhuvudtaget. Men när man lever ett stressat liv så sätter det spår också i ekonomin, åtminstone om man fått en hel del mer pengar att röra sig med. Det har jag alltid hävdat att; har man mer pengar gör man också av med mer.

Nu ska jag bjuda på lite hur stressen påverkat vår ekonomi den senaste månaden. Ni tror kanske att jag är så där alltigenom superpräktig och organiserad hela tiden, och det var jag ju så länge jag  var hemmamamma och det fanns tid. Men nu, när vi ska försöka kombinera ihop 3 jobb (!) + en vidareutbildning för maken med Företaget Familjen då händer det tydligen saker.

Vi satt och gick igenom förra månadens utgifter, gubben och jag, och döm om min förvåning och stilla lilla chock som jag fick när jag såg att matkontot var på 8000 spänn!!!!!

Alltså lite mer än hälften än vad det gick på förut.

Hur kan det komma sig? Jo, dels tror jag vi kostat på oss mer, vi har unnat oss lyxen av att köpa mer ekologiskt och finare kvalité på maten, och det är klart att smakar det så kostar det. Men sen har vi nog också vid flera tillfällen än tidigare inte orkat laga mat så vi har handlat på pizzerian o dyl. Med i beräkningen måste vi också ta att jag varit gravid och illamående (och illamåendet har ju hållit i sig riktigt länge, även efter det att jag inte  var gravid längre) och därmed har jag haft många idéer om vad jag velat/kunnat äta.

Som med allt annat så handlar det om att ha kontroll och planera. Jag har visst tappat lite av detta, och när man jobbar intensivt så orkar man inte sitta och läsa igenom all reklam, och ffa har man inte tid att åka runt till flera olika affärer, man orkar inte göra matlistor och man köper bara det man råkar vara sugen på/få syn på i butiken.

Det bästa är ju att nu har jag ju upptäckt hur det ligger till så nu kan jag göra nånting åt det! Nu har vi börjat skriva på en lista på kylskåpet vad var och en handlar för och då får vi en överblick och sen ser vi hur mycket det är kvar i budgeten. Kanske trist, men det enda sättet för oss att inte få ett skenande matkonto.

Meningen var ju att jag skulle jobba och lägga undan pengar till mer hemmavistelse, inte att jag skulle öka våra utgifter med motsvarande inkomst :-)

 

 

Servetter går inte åt på barnkalas

Precis som jag tänkte här så dukade jag inte med servetter på vårt senaste barnkalas. Jag la dem istället i denna korg. Och precis som jag misstänkte så gick det inte åt mer än en och det var min egen dotter som ville ha en. Men de är fina och passar på barnkalas, eller hur? Men nu sparade jag ju in den lilla kostnaden.

Istället för att duka med servetter så la jag outblåsta serpentiner på varje tallrik. Så då kunde gästerna roa sig med att dekorera bordet medan de väntade på sitt fika.

Lite sommarpyssel

har vi ju faktiskt hunnit och orkat med i sommar innan illamåendet slog till.

Istället för att slänga våra gamla och ganska slitna stolar så klär vi om dem med ojämna mellanrum. Det är så enkelt så det klarar till och med jag, allt man behöver är lite tyg och en häftpistol. Den här gången tog vi bort det gamla tyget under, ibland har vi bara häftat det nya ovanpå. Då blir det mjukt och skönt att sitta på. Budgetrenovering för att förnya sitt kök!

 

Tips inför barnens födelsedagar

Image Thumbnail

Vi laddar för fullt inför Lillkillens födelsedagskalas på lördag! Dock har han inte önskat sig en Kittytårta – den gjorde jag förra året till Lilltösen. Vi har 2 barn som fyller i januari, varav den ena alldeles i början av månaden då pengar brukar vara en bristvara efter alla julhelger.

Vi har tre barn, alltså är det tre födelsedagar som ska firas. Oavsett när på året barnen fyller så är det självklart att de ska få en egen dag, och det är ju inte precis en överraskning för oss när det inträffar. Vi har ett månadssparande på ett särskilt present- och födelsedagskonto. Det förs över ett belopp via autogiro så vi saknar egentligen aldrig pengarna. Sen finns pengarna där (annars skulle vi bara spendera dem på annat) , till barnens födelsedagspresenter och även till små kalaspresenter när barnen blir bjudna på kalas. När vi har större födelsedagskalas kan det hända att vi behöver nalla lite av något annat konto men det brukar oftast jämna ut sig i slutet av året. Det blev en otrolig förbättring av dessa kalasutgifter när jag skaffade mig överblick genom specialkontot.

Jag tycker det är viktigt för barnen att lära sig att en önskelista inte är samma sak som en beställningslista. Blir ju liksom roligare när man får gissa vad man får. Min storkille är väl den som är mest” bortskämd” och har önskelistor som är 2 kilometer långa. Det skulle vi kanske bara klara om vi tog ett lån….och det är ju inget alternativ.

I år samlade vi till Lillkillens present som var ett Wii – spel. Annars brukar vi leta efter presenter  på loppisar och Ullared, och storkillen önskade sig bara pengar så det var ju lättare.
Ett annat bra tips om man inte hittar det man söker på loppisar och annat, är faktiskt att handla leksaker i januari eller på sommarrean och sen spara till respektive födelsedag. I januari är det  rea överallt, alla stora leksaksaffärer vill bli av med överskottet efter julhandeln.
De senaste åren har jag också varit mycket mer noga (och jag har slutat skämmas och känna mig som en tiggare) att berätta för släktingar EXAKT vad barnen önskar sig, även om de inte får allt på önskelistan.  Jag tycker ett bra råd jag fått är att samla på lite olika saker och berätta det för släktingar. Annars blir det lätt att man drunknar i tusentals olika prylar som ligger utspridda överallt. Man har kanske en pytteliten tågbana, lite lego, lite duplo, lite av varje. Visst är det själva tanken som räknas när det kommer till presenter, men jag har märkt att släktingarna uppskattar mycket mer nu om de kan få tips på vad de kan ge som barnen sen verkligen använder. Duplodjur och duplo samlar vi på till lillan, jag tror inte hon skulle bli gladare av att få en tionde docka. Lego, flexitrax och spel till Wii och vanliga spel samlar killarna på.

Ett helt kapitel för sig är ju barnkalasen. De kan bli hur dyra som helst. Tack och lov bor vi i en by där det inte finns så många möjligheter att ha specialkalas, men vi har själva varit bjudna till alla möjliga kombon av födelsedagskalas. Sist var barnen bjudna till Universeum och till Leos Lekland och det är ju fantastiskt. Själv brukar vi ha badkalas för Storkillen, men Lillkillen önskade inget sånt utan han ville bara vara hemma.  I badkalas ingår inträde till badet, hamburgare+festis (dock hade de svårt att hitta veganalternativ)+glass i priset per barn. Sen får man ta med sig vad som helst i tårt-/kak-/godisväg att bjuda på. Det blev ganska likvärdigt med de kalas vi bjuder på hemma. Plus att de är sysselsatta på ett helt annat sätt. Och man slipper städa :-) Och då ingick inträde till badet för 3 vuxna. Dessutom får man vara i simhallen hela dagen om man vill och orkar det.

Hemmakalasen brukar antingen bestå av korv + bröd, tårta och fiskdamm/godispåse eller en rejäl kakbuffé. Lillpojkens kalas kommer att innehålla muffins, kakor, mashmallows på pinne, och morots – och grönsaksstavar (enligt önskemål från honom!) samt godistårta på det och den obligatoriska fiskdammen/skattjakten. I år blir det skattjakt om vädret tillåter.

Vi brukar dekorera med ballonger och girlanger (som vi sparat på genom åren). Sen leker vi kanske några lekar, och så brukar de alltid vilja hoppa på vår stora studsmatta.

Ett annat tips är faktiskt att ha ett körschema. Bestäm hur länge kalaset ska hålla på och skriv ut det tydligt på inbjudan så att föräldrar hämtar då. Våra kalas brukar vara mellan 2- 2,5 timme långa, absolut inte mer för de små (man blir rätt trött själv också) Sen gör man ett tydligt schema när maten ska serveras, presentöppning, tårtan, fiskdammen/skattjakten så att man inte glömmer nånting. Det gäller att ha ett ganska fullt program för då hinner inte barnen bli uttråkade och börja slåss.

Ge presentöppnandet lite uppmärksamhet. Födelsedagsbarnet får lägga alla sina presenter på ett särskilt bord och vänta på att öppna dem, sen när alla gäster kommit samlar vi ihop alla barnen och leker flaskleken. Dvs alla barn sitter i en ring och man snurrar flaskan. När flaskan pekar på ett barn får det barnet berätta vad det heter och sen gå och hämta presenten och lämna över till födelsedagsbarnet. Då får alla se vad han/hon får och födelsedagsbarnet får tillfälle att tacka. Jag har läst om detta nånstans att föräldrar var oroliga för att barn skulle känna sig utpekade om de inte hade lika ”fin” present som någon annan, men vi har gjort det här ca 12 gånger nu och det har aldrig varit några problem.

På alla våra barnkalas har det kommit blandat med barn, dvs det har aldrig varit en och samma dagisgrupp utan vi har bjudit ihop barn från olika ställen. Det kan ju kännas lite läskigt när man är liten att komma själv då, så den här presentleken blir ett bra tillfälle att presentera sig. En vuxen är ju självklart med och kan säga t.ex jaha det här är Kalle som Storpojken känner från innebandyn el. dyl. Vi sätter alltid på en kanna kaffe och bjuder självklart de föräldrar som vill få stanna på fika också. Det brukar bli så bra så, en del stannar och andra inte.

Dessa år som hemmafru har jag blivit bätte på att göra allting själv. Bakat har jag alltid gjort men nu har jag börjat ge mig på tårtor också….med varierat resultat ska sägas smiley Förut köpte vi alltid från konditori, men det är dels dyrt, dels är det oerhört svårt att beräkna åtgången då de flesta små gäster faktiskt inte verkar vara så förtjusta i tårta, och på kondis är ju tårtorna redan måttbestämda så att säga.

Ja, det blir en del pyssel om man ska göra allt själv, men det är det värt tycker jag!

Vi laddar för barnkalas igen :-)

Image Thumbnail(bild lånad från clipart)

Det är ju tur att livet innehåller så mycket att fira också! Så här skrev jag förra gången Lillkillen hade kalas;

Tänkte dela med mig att lite tips för ett billigt barnkalas (denna gång för en 6 – åring) för den som inte vill se hundralapparna flyga iväg tillsammans med Spindelmannenballongerna.

1, Skippa papptallrikarna med alla dessa figurer på. Eller alla och alla, under min ganska ingående granskning av utbudet i Västra Sverige har jag hittat 2 och i bästa fall 3 olika figurer: prinsessor, Blixten McQueen och Spindelmannen. Om man har barn som inte gillar nåt av det så är det lika bra att ta fram vanligt porslin. Disk blir det ju, men det blir iallafall billigare och mer miljövänligt. Barnen reagerade inte denna gång, och de brukar ju ändå inte tänka på tallrikarna, bara vad som är på dem.

2, Servetter tänker jag strunta i till nästa gång. Hade 14 servetter varav 13 låg kvar oanvända i en hög på bordet. Så var det med det. Skicka in ungarna att tvätta händerna i badrummet i stället. Eller bjud på hushållspapper.

3, Gör dekorationer själv. Det gjorde jag och det var inte speciellt svårt. Gjorde vimplar av silkespapper. Detta var mest för att det inte fanns såna att köpa som jag gjorde dem själv. Lite garn/snöre, tejp och silkespapper i olika färger är allt som behövs. Dessa kan sparas till nästa kalas. Sen hade jag mängder med ballonger. Enfärgade och omönstrade, kostade väl 7 spänn/påse på nån billighetsaffär.

4, Gör det enkelt vad gäller maten – vi bjöd på korv och bröd samt grönsaksstavar av gurka och morot (och de gick åt allihop!) Efter det blev det hemgjord glasstårta med en strut var till alla barnen och lite olika strössel och hemgjord chokladkolasås.

5, Godiset kan man lägga i vanliga genomskinliga plastpåsar eller fryspåsar. Knyt ett presentsnöre om.

6, Gör något extra av godispåseutdelningen. Vi hade skattjakt utomhus i vår stora trädgård vilket ju var jättespännande, särskilt som några av dem precis har lärt sig läsa (de fick läsa lappar med ledtråd till nästa ledtråd etc)

7, Kanske inte så billigt, men iallafall nyttigare. Minska på godiset och lägg i en såpbubbleflaska eller dylikt så slipper du för sockerspeedade barn.

Nu gjorde jag ju detta också enligt födelsedagsbarnets önskemål. Vi hade riddartema på kalaset och det gick inte att hitta dylika saker någonstans, trots att jag dammsög alla affärer från Butterick´s till Ica. Hade han önskat sig en viss sorts dukning, servetter och tallrikar så hade han nog fått det. Men när jag tänker efter är det inte något barn någon enda gång som har sagt något om våra dukningar eller servetter på något av alla våra kalas. Och då har vi ändå vissa år köpt hela koncept eller hittat på själva.

Det är nog mycket viktigare för barnen vad man hittar på med lekar och annat och hur man får varje liten gäst att trivas.

Astrid Lindgrens Värld

Vi har hunnit med lite iallafall:

Vi var på Astrid Lindgrens Värld, helt underbart mysigt. Jag hade aldrig varit där, men killarna var där med pappa en gång när de var små. Det var så roligt att få visa Lilltösen Villa Villerkulla – hon är nämligen som de flesta småtjejer helt Pippifrälst. Killarna och jag var inne i Mattisborgen i flera omgångar och jag kände att det är dags att introducera Ronja för Lillkillen. Ett kärt återseende för mig var Saltkråkan! Där åkte man i ett litet tåg i en utställning och såg scener från denna gamla favorit. Killarna var dock inte lika imponerade.

Roligt var också att alla skådespelare var på plats och att det fanns många olika shower att se. Vi hann med tre stycken, Pippi  – där hela Hoppetossa kom seglandes, Emil med huvudet i soppskålen och massa sång och musik, samt en allsång med Kling och Klang. Allt oerhört proffsigt framfört! Sen gick skådespelarna runt i parken så vi träffade både Rasmus på luffen och alla från Madicken.

Det bästa var att vi var där på Rädda Barnens  medlemsdag! Vilket var ett oerhört generöst erbjudande! Vi gick in gratis i parken hela familjen, och barnen fick solhattar och pins och ballonger. Det gäller för alla medlemmar, är man medlem så gör man inte bara nytta utan man får dessutom en dag på ALV. Detta har man haft i flera år, men vi har aldrig haft tillfälle att åka tidigare,  och jag antar att det kommer att fortsätta.

Farmor och farfar bor i närheten så vi sov över där och fick träffa dem under helgen. Dessutom hade farfar lämnat ett generöst erbjudande till barnen att handla för (och tur var väl det så dyrt det som det var i ALV – butikerna) så vi kom hem med en lergök som Storkillen köpt, den tjockaste boken i hela affären (Karlsson på taket), till Lillkillen som nästan läser en bok om dagen. Den här tog en vecka. Och en Pippiplånbok till Lilltösen.

Sen ville killarna stanna kvar hos farmor och farfar så det fick dom. Vi vuxna skulle ju tillbaka  hem och jobba. Kändes lite tomt men alldeles mysigt att få vara två vuxna och ett barn. Förstår inte varför man tyckte det var lite jobbigt när man hade ett  barn, dvs Storkillen? Jag säger som Martina Haag – att bara ha ett barn med sig är ju som om man hade en liten hamster eller nåt :-) Fast jag vill nog hellre ha många barn omkring mig. Så det blev en del telefonsamtal från mamma under dessa dagar.  Och de var väldigt efterlängtade när de väl kom hem, killarna. De var nöjda med sin start på sommarlovet, och fritis fick det bli bara en dag innan de fick helt ledigt. Nu får de vara lediga ända till skolan börjar – förstå vilken lyx!

 

Ledig helg ger tid för hemmajobb

Vi har ju inte bara byggt sko- och kläd-förvaring i helgen. Jag har också tagit rätt på den första skörden av rabarber. Rabarbern är det enda som verkar gilla det  regniga vädret som har varit för den växer som ogräs. Förra året hann jag inte ta rätt på så mycket innan sniglarna var på dem – i år tänkte jag hinna först. Det är fantastiskt härligt att bara gå utanför dörren och kunna plocka in rabarber till en egen paj. Jag frös in ett par kilo också för att göra saft och kräm av lite längre fram. Tänk att jag får njuta av detta alldeles gratis, jag känner mig så rik som  får ta vara på det jag får av naturen!

Hamstrare

(en sån här kyl skulle man ha! bild lånad från smegs katalog)

Jag sitter här och tänker med tacksamhet på att jag hade hamstrat så pass mycket mat att vi klarade oss i de tre månaderna jag inte hade nån inkomst. Precis som varje husmor med självaktning ;-) så känner jag mig lugn i magen när jag vet att förråden är välfyllda. Det kan vara så enkelt som att köpa några extra konservburkar tomatkross att ha på lager när man ändå handlar. Eller handla när det är extrapris och sen frysa ner och ta fram vid annat tillfälle. På sätt och vis är det en investering – i att man kan få mat även i framtiden trots en skral kassa. Sen får man ha lite fantasi också så att man kan slänga ihop nåt av det man hamstrat :-)

Nu är mina lager helt tömda på precis allting (utom röda vinbär och lite blåbär) så nu behöver jag börja bygga upp en liten matbuffert igen.

För att det verkligen ska bli en investering så gäller det såklart att man använder varorna också innan de blir för gamla, och att man köper sånt som man vet att man/kvinna/barnen gillar och kommer att äta – annars blir det ju ren förlust.

Fyllt på garderoben

Vad är det med killar och deras fötter? Gnager fötterna på strumporna när de växer, eller :-)

Fyllde på ett rejält förråd med strumpor i början av hösten men nu är de på upphällningen igen. Storkillen kommer var och varannan dag med strumpor som knappt når upp över foten längre – vilken växtkraft :-)

Sen undrar jag om det bor ett Strumptroll i min tvättstuga? För kan någon förklara detta för mig: det är bara jag som tvättar, alla barnen är drillade att slänga ner sin tvätt i källaren och det gör de oftast (fast ibland hittar man tvätt här och var i storkillens rum) väldigt bra. Väl därnere är det jag och bara jag som tvättar. Jag tar då all tvätt och stoppar in i maskinen, brukar inte se att det ligger något kvar på golvet. Sen torkar jag det hela och vips är strumpa efter strumpa borta. Jag tror inte de fastnar i maskinen för då borde det ju varit tvärstopp för längesen. Jag tvättar aldrig påslakan ihop med strumpor.

Vart tar strumporna vägen?????????

Lite ekonomitips då: Jag köpte strumpbyxor till Lillan till i höst/vinter i de kommande storlekarna och fick då tre par för mindre än vad ett par kostar, de kostade mellan 10-20 kronor styck. Det gäller att rota i det sista i reakorgarna nu. Andra fynd man kan göra så här års är vantar och mössor, och kanske t. om vinteroveraller om man vågar chansa på vad de har för storlek till vintern.

Hoppas iallafall på att slippa köpa strumpor på ett bra tag nu!

Man tager vad man haver…

Visst, vi har också en mängd badleksaker i grälla färger att sysselsätta sig med, men på sistone har jag sparat några olika flaskor och en kryddburk som blivit över och oj vad roligt alla tre kidsen (faktiskt t. o m 9 – åringen!) har med dessa.

De öser i och ur och provar de olika korkarna, kryddburken har ett lock med 4 hål i (tror det varit någon sorts örtkrydda i tidigare), tvålburken har ju en sån där pump man kan spruta på varann med och sen provar de fram och tillbaka om man kan byta korkar och vad som händer då. Jättepedagogiskt för alla som är nyfikna på volym och mängd när det handlar om vatten.

Se där, ett litet downshifting tips! Tänk dock på att kryddburkar oftast är av glas och passar inte till de riktigt små/vilda barnen.

(bakom flaskorna på bilden ser ni vår badkarsfront som är för tjock för att få plats i det pyttelilla badrummet…….).

Recept på bra mat som inte är dyr

I min kokbokshylla finns den här boken: Recept på bra mat som inte är dyr,  Den gavs ut av Konsumentverket första gången 1992.

Den här har jag (som tidigare inte  var så där jättehaj på att laga mat) haft som grundbok under årens lopp och jag tycker den funkar riktigt bra. Nu stämmer ju såklart inte längre prisangivelserna med hur det var på 1900 -talet (eller ens 90 -talet ;-) , men det kan ju den prismedvetna husmodern/-fadern lätt räkna ut själv. Det finns lite om allt möjligt som t.ex köttdag, soppdag, vegetarisk dag, järnrik dag ( = dock för mycket lever för min smak), restdag, bakning m.m. Det mest fascinerande är hur man kunde laga mat för mellan 2,50:- – 5 :- per portion på den tiden (som egentligen inte ligger så långt tillbaka…)

Passar bra för den som vill hushålla downshiftat. Den är slut sen länge på förlaget men man kan låna den på bibliotek eller hålla utkik på loppisar – jag köpte min för 5 spänn på Erikshjälpen.

Nyårstips

Nu på det nya året ska jag bara komma med ett litet tips, ni vet väl alla säkert att man bör göra så här emellanåt men det är alltid bra att bli påmind; Säg upp tidningsprenumerationer i tid!

Nu har jag gått igenom och sagt upp alla våra prenumerationer. Det är märkligt hur man samlar på sig, trots att vi nästan har haft totalt köpstopp under det senaste året. Ändå hade vi en dagstidning (fått på erbjudande för 100:- för några månader) samt 3 – 4 månadsmagasin.

Hur kunde detta hända under höstterminen?

Men det är väl såna som jag som tidskrifter och annat tjänar på. Först beställer jag när det är jättebilligt och gärna också om det är något bra erbjudande typ biobiljetter till. Eller några tidningar som jag ibland köper lösnummer av, men vad bra tänker jag, då kan jag ju ta en prenumeration för det blir ju billigare……

Sen kommer det som de verkligen tjänar på; varenda tidning är ju på löpande prenumeration och jag har tidigare missat att avbeställa så att jag alltid fått fler tidningar än vad jag tänkt mig. Detta blir ju såklart en extra utgiftspost av saker som jag inte ens önskat mig eller velat ha.

Men nu är det slut på det, om jag kommer beställa fler tidningar kommer jag att vid beställningen lägga in datum för avbeställning som påminnelse i min mobilkalender!

Den enda tidning vi har kvar är Vi Föräldrar och den kanske jag också kommer att säga upp snart då vi haft den väldigt länge och det känns som om allt går rundgång. Fast den tidningen har en nästan kuslig förmåga att skriva om just den fasen vi befinner oss i med våra barn så vi har alltid något för oss aktuellt att läsa.