Städa i trädgården

är det väl också dags för? Jag är glad att jag inte hade tänkt mig bli självförsörjande på grönsaker denna sommar – det har varit väldigt klen skörd. Och av det lilla som kom upp var det inte mycket jag hann rädda undan sniglarnas framfart. Frågan är om det ens är lönt att hålla på? Det finns ju tackolov grönsaker att handla i affären. Men samtidigt älskar jag ju att odla själv, och jag gillar tanken på att kunna odla mat. Fast då vill jag ju ha den själv och inte bjuda snyltgäster ;-)

Ser man till det ekonomiska och till arbetsinsatsen har det varit ren förlust, detta var inget spartips!

Skördetid


Ja, förutom i vår trädgård då. På bilden syns hela förra årets äppelskörd – ändå 100 % mer än i år. Ska nog försöka skaffa mig fler äppelträd tror jag.

Härlig tid nu, med alla vackra frukter och goda och nyttiga grönsaker. Har ätit bara vegetariskt i flera dagar och känner mig så nyttig.

Igår besökte jag vår underbara grönsakshandlare och köpte bl. a ekologisk färskpotatis, färska ägg och polkabetor (har aldrig testat förut, ska bli spännande). Det är en lyx man kan unna sig ibland att gå runt där och välja bland alla färgrika skapelser, jag blir som ett barn i en godisaffär ;-)

 

Självförsörjande på odling inget för mig?

(ursäkta den kassa bilden men jag tog den med min I-fån, och nu är squashen uppäten……..)

I år hade jag ju bestämt mig för att satsa på odlingar. Men jag säger som så att det är ju tur att vi inte ska vara självförsörjande i år. Det verkar ju mer som om jag satsat på att göda skapelsens alla djur.

Jag förstår inte riktigt vad som har hänt, nu bjuder jag på hur icke – gröna fingrar jag har;

Tror jag satte 20 tomatplantor som alla kom upp jättefint, några står ute i ett sånt växthus man lutar mot väggen, och några står inne. Det har inte kommit en endaste tomat än.

Plommonträdet som förra året gav kilovis med frukt, och överraskade oss eftersom det aldrig burit frukt, har i år återgått till att ha 3-4 gröna kart på sig. Samt miljoner hål i bladen.

Vi har ett fantastiskt persikoträd (ja, jag vet!) som första året här gav tonvis med frukt, i år har det 2 persikor på sig.

I övrigt; körsbärsträd, Lillans äppelträd som hade 3 st kart, krusbärsbusken, hallonen, röda vinbären = allt har fåglarna ätit upp :( (((

Och det som inte fåglarna tog, det tog mördarsniglarna. Förutom lite skörd av jordgubbar – mer om hur jag förebyggde snigelangrepp på ett väldigt krångligt sätt kommer i ett eget blogginlägg.

Nu finns det lite gurka, några spaghettipumpor och några blivande squashar kvar på tillväxt. En squash  (!) har vi skördat och det är den som syns på bilden.

Nu undrar jag om det verkligen är lönt att hålla på ? Det känns inte som om det blivit några besparingar i hushållskassan iallafall. Fast nu är det ju tur att vi inte är beroende av våra odlingar, att allt vi vill ha faktiskt finns att köpa i affären. Då kan man ju faktiskt skratta åt eländet :-)

Trädgården

är helt fantastisk nu. Den verkar gilla det rådande klimatet.

Vår tomt gränsar ju mot en skogsdel kan man säga, och det vilda börjar tränga upp i vår trädgård. Varje år får man ansa och gå ut i djungeln för att få ha kvar nån ordning. Framförallt är det ormbunkar som håller på att ta över ena sidan. När jag var ute på en djungelrensning så grävde jag fram en buske som vi tydligen tidigare helt riktigt antagit vara en krusbärsbuske. Den hade nu massor av bär – det har den aldrig haft på den tiden den var synlig. Skojigt! Nu kan jag koka krusbärskräm, som är ett riktigt sommarbarndomsminne för mig. Jag minns hur jag satt i mormors soliga kök och ansade krusbär och sen kokade hon en helt fantastisk kräm på bären.

Mitt hallonland som jag anlade förra året har tagit sig ordentligt det med. Hoppas det blir några hallon där i år. Samt att vi har hallonsnår på flera oönskade ställen, får väl se om jag kan stuva om lite.

Jordgubbarna har en massa kart, men jag tvivlar på att de blir färdiga till midsommar. Det verkar som om det är fler än vi som är sugna på de lyxiga bären, igår låg flera kart på marken. Måste skaffa skyddsstängsel, nät och fällor och bevaka dem lika väl som en medeltida fästning…….

Sniglarna har också tyvärr kommit tillbaka :( jag ska försöka bygga några snigelhinder. Nån som har några bra tips?

 

 

Ledig helg ger tid för hemmajobb

Vi har ju inte bara byggt sko- och kläd-förvaring i helgen. Jag har också tagit rätt på den första skörden av rabarber. Rabarbern är det enda som verkar gilla det  regniga vädret som har varit för den växer som ogräs. Förra året hann jag inte ta rätt på så mycket innan sniglarna var på dem – i år tänkte jag hinna först. Det är fantastiskt härligt att bara gå utanför dörren och kunna plocka in rabarber till en egen paj. Jag frös in ett par kilo också för att göra saft och kräm av lite längre fram. Tänk att jag får njuta av detta alldeles gratis, jag känner mig så rik som  får ta vara på det jag får av naturen!

Innedjungel

För några veckor sen skrev jag ju här om min lilla egna julafton då det var dags att peta ner fröna i jorden. Och vilken växtkraft!!!!! På bara några dagar kom det upp plantor och nu har jag som en hel djungel på mina fönsterbrädor.

De här fröerna från Impecta i kombo med såjorden måste ha varit de bästa jag nånsin haft, t.o.m tomatplantorna hade tittat upp inom en vecka. Nåt som brukar ta flera veckor för mig annars.

De långa djungelrankorna är olika sorters pumpor bl. a spaghettipumpa som är jättegod att äta. Gurkorna är också på god väg. Några ska flytta till kompisar men snart börjar jag få brått att bygga de där extra odlingslådorna jag ska ha till alla mina grönsaker. Iallafall om de ska växa i den här takten. Och jag som skulle bygga ett miniväxthus också…….

Som julafton

har det varit i helgen när jag äntligen fått ner mina fröer som ska försås. Nu väntar jag med en väldig spänning på att det ska komma upp nånting. Allt är ätbart i år som synes. Provar 2 olika sorters pumpor – spaghettipumpa och myskpumpa (det var nåt som storkillen ville testa), annars mest bara tomater, gurka och squash. Sen tänkte jag testa havtorn, vi har haft nån buske i trädgården förut som även den fallit offer för makens framfart med gräsklipparen, så nu ska jag se om jag kan testa att så från frö…… och nu ska alla sniglar hålla sig långt borta!!!!!!!!!

och nej, jag är inte sponsrad av företaget, har aldrig testat dom innan.