Varit produktiv igen!

På just nämnda sportlov kände jag att jag hade så gott om tid att jag t. om plockade fram de sen länge glömde stickorna. Lilltösen hade uttryckt en önskan om att få en halsduk och jag tänkte att det passar ju ganska bra att testa om man har stickkunskaperna kvar på just en barnhalsduk. Lite restgarn plockades fram och relativt snabbt kunde jag göra mitt livs första resårstickade halsduk! Har provat lite andra sticksätt förut bl. a att slätsticka en halsduk – det blev inte bra alls utan den krullade upp sig i kanterna. Sen berättade min goda vän A för mig att man får bäst resultat om man resårstickar och det hade hon ju rätt i! Garnet var relativt tjockt så jag körde 1 rät 1 avig maska hela vägen. När jag skulle avsluta det hela stötte jag dock på minnesproblem, jag var ju inte en särskild uppmärksam syslöjdselev så jag kom helt enkelt inte ihåg hur man slutar, så jag fick ringa min vän K och fråga hur man skulle sluta. Efter att hon skrattat i en kvart talade hon om hur man gör. Tänk, jag som stickade en babyfilt för 6 år sen……

Efter att lyckosamt ha avslutat halsduksarbetet blev jag så inspirerad och modig att jag ville prova att sticka sockor – något som jag ALDRIG ens tänkt tanken på innan. Nu förstod jag ju att detta med strumpstickor och hälstickning skulle vara alltför avancerat för mig så jag letade upp ett recept -  eh förlåt -  jag menar mönster på nätet.

Jag tycker de blev helt ok för att vara första försöket och Lilltösen är väldigt nöjd. Särskilt nöjd är jag med att en bit av halsduksgarnet syns i sockskaftet och att jag faktiskt lyckades att byta färg ;-) Inte illa av en som knappt fick godkänt i syslöjd, va?

Enkla sportlovsnöjen + överflöd av tid!

Som jag tidigare skrivit i det här inlägget:  Vårt sportlov blev inte som vi tänkt oss

så dök vattenkopporna upp på sportlovet och vi fick göra annat än vad som var planerat men det blev bra det med. Jag återupplevde något av min barndoms sportlov då jag var väldigt intresserad av att lägga pussel och alltid brukade göra det mellan pulkaåken när jag behövde gå in och värma mig.

Tänk att det kan vara så rogivande även i vuxen ålder! Det känns också fantastiskt att vi faktiskt hade ett sånt överflöd av tid, vi behövde inte vara någonstans en viss speciell tid för att människor väntade på oss, vi var bara hemma  och det kändes otroligt lyxigt. Tiden stod liksom lite still på ett väldigt positivt sätt.

Ett så enkelt och relativt billigt nöje, just det här pusslet är köpt på second – hand. Lite spännande var det ju att se om alla bitar faktiskt fanns med………..

Bok: Lev mer på mindre

Hos bloggen I huvudet på en grön mamma hittade jag ett läsprov på boken

”Lev mer på mindre, av Österåker, Maria och Rodas, Patricia som kommer att ges ut nu i början på mars (kan tyvärr inte se på vilket förlag).

Det hela började som ett projekt att familjen skulle bli självförsörjande under en månad,dv. s man skulle odla sina grönsaker själv  och man fick också överta 5 gamla värphönor. Dock budgeterade man 5 euro per dag för de varor man inte kunde producera själv.

Familjen hade precis den utgångspunkten vi har haft (även om vi inte är självförsörjande …än) – man vill ha mer tid med sin familj, mer tid än pengar. Deras familj ställde sig också frågan precis som jag och min familj har gjort – hur lite pengar klarar vi oss med och hur kan vi anpassa våra arbetstider till det?

Boken har en del intressanta rubriker som t.ex Byta liv, och Känna Lycka, också det man skriver om tankar om konsumtion verkar spännande.

Vill du också provläsa går du hit

Mina prickekorvar

Nu har de två minsta fått vattkopporna och som det har slagit till!

De har tusentals prickar över hela kroppen och på de mest konstiga ställen…….

Idag på morgonen svarade min dotter så här på frågan om hur hon mår;

Idag mår jag prickigt, mamma!

Tycker jag var riktigt fyndigt trots allt!

Recept på bra mat som inte är dyr

I min kokbokshylla finns den här boken: Recept på bra mat som inte är dyr,  Den gavs ut av Konsumentverket första gången 1992.

Den här har jag (som tidigare inte  var så där jättehaj på att laga mat) haft som grundbok under årens lopp och jag tycker den funkar riktigt bra. Nu stämmer ju såklart inte längre prisangivelserna med hur det var på 1900 -talet (eller ens 90 -talet ;-) , men det kan ju den prismedvetna husmodern/-fadern lätt räkna ut själv. Det finns lite om allt möjligt som t.ex köttdag, soppdag, vegetarisk dag, järnrik dag ( = dock för mycket lever för min smak), restdag, bakning m.m. Det mest fascinerande är hur man kunde laga mat för mellan 2,50:- – 5 :- per portion på den tiden (som egentligen inte ligger så långt tillbaka…)

Passar bra för den som vill hushålla downshiftat. Den är slut sen länge på förlaget men man kan låna den på bibliotek eller hålla utkik på loppisar – jag köpte min för 5 spänn på Erikshjälpen.

Köksprojekt; Fredagsmys: prinsesstårta

Efter att ha hängt med näsan i pluggböckerna i nästan 4 dagar nonstop behövde jag göra nånting annat och satte genast i gång med tre olika köksprojekt samtidigt.

Upplivad av den nya prinsessans ankomst, konselj och namntillkännagivande (dessutom väntade vi främmande) kände jag att en prinsesstårta var på sin plats, så det gjorde vi, min alldeles egna prinsessa och jag.

Vi bakade egen sockerkaksbotten, fyllde med sylt och vaniljkräm och sedan hade vi på ett marsipanlock. Som synes har jag aldrig använt ett sånt förut men det smakade bra ändå. Troligtvis ska sockerkaksbottnarna vara större för att det ska bli bättre passform. Vi hittade lite tårtdekorationer i våra skåp, det är så roligt nuförtiden eftersom det finns så mycket olika dekorationer färdiggjorda som t.ex chokladbokstäverna från Dr Oetker ovan. Vi var dock tvungna att bygga ett eget E eftersom den bokstaven hade gått åt på ett av våra barns kalas ;-) Rosen fick man dock med i marsipanlocksasken, och den kunde varit större tyckte alla barn som alla ville ha den.

Florsocker hade jag på efter dekorationerna (glömde bort det) och det är väl bättre att göra tvärtom kan jag konstatera, men alla var nöjda och glada i vart fall.

Ikväll blir det ev. Halv åtta hos mig i vårt kök med Storkillen vid spisen…….

En prinsessa!

Dagens nyhet måste ju även jag kommentera.

Häftigt med en ny alldeles färsk prinsessa!

Grattis till de nyblivna föräldrarna som därmed kan andas ut efter vad man får förmoda är en av världens mest prestationsångestframkallande graviditeter.

Kvinnlig tronföljd rules!

En annorlunda dag, ny början

(bild lånad från clipart)

Efter att ha hängt ihop med min dotter i nästan 4 år (om man räknar tiden hon låg i magen) har vi nu dessa dagar varit ifrån varandra hela arbetsdagarna. Dvs hon har gått och ”arbetat” på förskolan där hon har fått ett nytt liv utan mamma. Och jag har jobbat hemma med allt mitt plugg som jag måste få gjort innan jag börjar jobba nästa torsdag.

Storkillen har tidigare i veckan varit hemma med mig och det har haft sin charm det med, men tyvärr har han varit alldeles för trött av vattenkopporna för orka göra någonting.

Men så idag knatade de iväg till sitt alla tre och lämnade en förvirrad mamma med endast hunden som sällskap i huset. Det känns lite märkligt, det var ensamt vid matbordet och det kändes väldigt tomt att gå en hundpromenad utan barnvagn……

De finns ju såklart i mitt hjärta alla tre hela tiden, och jag vet att livet har sin gång och att barn växer upp och så där, men ändå….. så snart?

Jag är så tacksam över alla de här hemmaåren vi fått tillsammans, och säkert kommer det bli mer hemmatid, jag är så tacksam över att jag kunnat ta vara på det men nu är det en ny fas!

 

Prinsessrummet

börjar bli klart!

 

Vilken duktig man jag har, eller hur? Han tapetserade själv för första gången och jag tycker resultatet blev över förväntan, han gjorde nya fönsterfoder, målade så mycket som gick på fönstret (sista ytterkanten får vi ta när det inte är – 15 grader kallt eftersom färgen inte torkar), och han byggde en ny jättefin fönsterbräda! Hurra för honom. Jag har också hjälp till lite genom att handla tapeterna och skära till alla tapeter och till skillnad från många andra man hört talas om kunde vi faktiskt hålla sams genom hela processen :-)

Nu återstår att måla om de 4 garderobsdörrarna som sitter på ena långsidan samt inreda lite mysigt med matta, ny taklampa och kanske nåt i fönstret….

Jag tror hon kommer trivas, lilla prinsessan!

Konsten att bli nöjd samt var ska man lägga ribban?

Konsten att bli nöjd med sitt eget arbete skulle jag behöva lära mig.

Jag ska leverera om några dagar.  Då är det en liten del som behöver förberedas. Inte alls mycket jämfört med hur det brukar vara. Jag skriver lite och förbereder, sen lämnar jag det ett tag, låter maken läsa. Han tycker vissa saker behöver ändras och *poff*  är jag där igen – rädd att det inte duger, jag skriver om och skriver om, söker på nätet för att bli inspirerad, blir bara mer osäker när jag ser hur bra ”man” kan skriva.

När kan man få vara nöjd och bara släppa och lita till att ”ok det är inte det bästa jag någonsin gjort men det duger helt fint och bra just nu i denna situation. Jag gjorde så gott jag kunde, varför försöka slå knut på mig själv för att göra mer?” 

Fast jag är lite taktisk också och tänker att om jag presenterar alla mina guldkorn redan nu blir det ett väldigt jobb att hela tiden försöka toppa dem, bättre att jag lägger ribban lägre nu i början? Eller ska man visa sig totalt superduktig först och sen kanske inte klara att toppa det?

Nej vet ni vad, nu får jag tänka så här: jag är hemma med tre barn just nu i detta läge, varav en har vattenkoppor, en har feber och en är bara rent allmänt 6 – årstjurig. Jag sköter hela markservicen och ska dessutom skriva ett toppenarbete? Det får helt enkelt bara duga. Det är som när man får oväntat (men välkommet!) besök när det är som stökigast i huset, det är bara att gilla läget och tänka att man gjort så gott man kunnat.

Vårt sportlov blev inte som vi tänkt oss

Istället för att åka skidor i en backe för första gången med alla barnen samt träffa barnens långtbortboende kusin och farbror så

pudrar och smörjer vi vattenkoppor……

hepp, förutom att det är jobbigt för Storkillen som är den enda som hittills har det så är det ändå ganska mysigt att lägga pussel, spela spel, se på film och rita lite

de små tar jag ut med jämna mellanrum i vår pulkabacke

och maken han renoverar Lilltösens rum

det är bara att gilla läget.

Mer kärlek i världen!

Den som har kärlek i sitt liv är rik! Jag är så oerhört tacksam över mitt liv fyllt av kärlek och med så många att älska. Kärlek växer ju mer man delar med sig av den så därför blir mitt liv bara rikare och rikare.

Mer kärlek i världen är vad vi behöver <3

Idag kan vi passa på att fira kärleken i det stora och lilla och det behöver inte vara ett stort kommersiellt jippo om man inte vill.

Ha en fin Alla Hjärtans Dag allihop!

Vi har haft det riktigt varmt – Universeum

Som avslutning på den här hemmamammaperioden åkte dottern och jag till Universeum den kallaste dagen vintern gav. Med 20 grader minus ute var det underbart härligt att kliva in i djungelrummet och fylla lungorna med den fuktiga, varma luften.

Vi tittade på apor, Annakondor, en mängd märkliga fåglar och grodor. Sen blev det ett besök i Akvariet och allra sist tog vi oss an lekrummet Jobbis som är en utställning där barn kan prova att stå i affär etc. Navets är dock bättre ;-)

Detta ställe får 3 barnvagnar av 5. Det som drar ner betyget är priset, det är ganska dyrt att gå in, sen finns det inte så enormt mycket att titta på. Dottern var antagligen lite för lite för att uppskatta det exotiska i att se apor mitt i centrala Göteborg. Kaféet/restaurangen bör man undvika också, kass mat (vissna morötter och en hamburgare med hårda broskbitar i) till ockerpriser. Nej tack.

Men det finns plats att äta matsäck och värma mat i Jobbis – delen längst ner (där du även kan beskåda ormar och jättefiskar genom glasrutan) och det finns överhuvudtaget gott om plats att röra sig på, samt gott om väldigt trevlig personal som tar egna initativ och visar och förklarar väldigt bra.  Dock vet jag inte om just det en aning påflugna  personalinitativet att jag skulle klappa en kackerlacka i fotbollsstorlek, antagligen uppfödd på anabola, med kommentarer som att jag var en fegis föll i så god jord ;-) men det är väl tanken som räknas.

Ett besök någon gång i livet kan det väl vara värt, men inget vi kommer göra varje år.

Veckans tack!

Min kreativitet!!!!!!

Jag är så tacksam och glad över att den är tillbaka och att mina tankevindlingar och associationsbanor fungerar igen. Det behövs eftersom jag ska börja jobba igen om 2 veckor.

Tack, skönt att den kom tillbaka och för att kreativiteten bara växer ju mer man använder den!

Lyckolistan a la 2012

Behöver påminnas om att mitt liv är så himla bra och att det även med alla förändringar vi står inför kommer att fortsätta vara helt fantastiskt.

Här kommer tre saker som gör mig lycklig till min alldeles egna lyckolista;

1, Gosa med ett barn eller med alla tre kidsen samtidigt

2, Få känna mig riktigt riktigt snäll, som när jag säger ok till att äta glass en helt vanlig tisdag och barnen tycker jag är den bästa mamman i världen

3, Få somna med en varm, tung och mjuk liten hund nergosad i mina knäveck.

Ekonomiskt oberoende

(bild lånad från clipart)

Vaknade just med insikten att jag har ju nått ett av mina mål :-)

Jag är ju ekonomiskt oberoende!!!!!!

Hur gött som helst :-)

Om jag nu inte får någon A – kassa eller något annat så måste jag ju vara ekonomiskt oberoende? Och det betyder att jag inte heller behöver krångla med Arbetsförmedlingen eller några andra byråkrater, vilket betyder att jag inte behöver vara tillgänglig och slösa tid på söka – jobb kurser och annat vilket i sin tur betyder att

JAG ÄR FRI!!!!! Jag bestämmer över min egen tid och hur jag väljer att använda den.

Hur kunde jag bli ekonomiskt oberoende utan att ens märka det själv?

Det gäller att komma ihåg att tänka positivt.

Imorgon börjar något nytt

3 underbara år hemma har vi fått tillsammans Lilltösen och jag, men imorgon börjar något nytt. Nu ska det väl bli dagisstart av imorgon är det tänkt. Vi har varit och köpt inneskor och frukt. Vi firade slutet på denna epok genom att lyxa till det med hämtpizza idag samt se det absolut sista avsnittet av Gilmore Girls (något vi sett tillsammans till sen jag satt i soffan och ammade Lilltösen) och det passade ju bra eftersom dottern där ger sig ut på nya äventyr precis som min dotter ska göra.

Nu börjar något nytt, men jag hoppas vi får fortsätta vara mycket tillsammans och att jag kan fortsätta vara en väldigt närvarande mamma. Kolla in våra goa sockor som snälla farmor stickat!

Barnrumsgardiner

Min svärmor är inte bara den mest generösa människa jag känner, hon är dessutom vääääldigt energisk samt en fena på att sy. Så när hon dök upp på fredagen och såg att jag höll på att inreda Lilltösens rum så drog hon iväg med mig till tygaffären där vi hittade detta – i mitt tycke – fantastiskt gulliga tyg. Sedan satte svärmor igång med gardintillverkningen. Sidogardinerna är gamla och omoderna – faktiskt de som jag själv en gång hade i mitt tonårsrum – men de är lite speciella eftersom de fungerade som himmelssäng för spjälsängen som Lilltösen hade så nyss, så därför får de vara kvar. Det är återbruk det. De ska få varsitt nytt omtag bara.

Och ja, de orangea tapeterna ska väck, jag har faktiskt t.o.m köpt nya!