Vintern ra….

…..sat ut bland våra fjällar, drivans blommor…….

Trevlig Valborg på er allihop! Själv hoppas jag att vi snart ska leta upp en majbrasa att titta på – de är ju inte så vanliga här nere i väst där man har påskeldar istället. Förhoppningsvis blir det i trevligt sällskap med vår Måndagsmiddagsfamilj, eftersom det lägligt nog är just måndag :-) Å sen får jag vara ledig i en hel dag, jag fick en ledig dag av arbetsledaren – Hurra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Återta rosa barnkläder!

Jag vet att det är ett i – landsproblem, men jag funderar ändå rätt mycket över det. Våra barns kläder säger ju något, vare sig vi gillar det eller inte.

Jag gillar ju barnkläder en hel del, om nu någon missat det, det skäms jag inte för att säga. Även om jag hellre handlar på barnloppisar och klädbytardagar än i de vanliga kedjorna. Jag har inga problem med att handla rosa åt min dotter eftersom det är ju det hon helst vill ha.

Kanske hade det sett annorlunda ut om jag bara haft henne och inte pojkarna först. För säga vad man vill, men s. k pojkkläder är inte särskilt roliga – även om det nu finns betydligt fler färger på ”pojkkläder” än vad det gjorde för 10 år sen. Då var det nämligen bara marinblått och svart som fanns att köpa. Kanske möjligen att det fanns lite grönt också. Så jag handlade en hel del rött till mina pojkar när de var små – och det gör jag fortfarande när det finns, även om det är sällsynt. Varenda gång när någon tittade ner i vagnen på min Storpojke som hade en röd bebismössa sa de; vilken söt liten tjej. Trots att barnvagn, åkpåse, overall och allt annat var marinblått. (och ja, vi köpte barnvagnen INNAN vi visste att det var en pojke). Det var helt okej med mig, men det var då jag började undra över det här med vad barnkläder säger egentligen.

Någon skrev en så bra insändare i senaste Vi Föräldrar om det här; att vi skulle sluta dissa rosa och allt som är pluttinuttigt och istället börja fråga oss om varför s.k pojkkläder hela tiden ska vara så tuffa? Och det kan jag bara instämma i. Jag har hela tiden konsekvent vägrat att klä mina killar i kläder med dödsskallar och benknotor på. Och lycka till med att hitta pojkkläder som INTE har det, iallafall i större storlekar. Annars är det ju ofta någon tuffing typ Spindelmannen på och om man nu har pojkar som inte alls är intresserade av dessa superhjältar – som min Lillpojke – vad återstår? Jo monstertröjor eller siffror. Varför måste varenda neutral ”pojktröja” var prydd med siffror? Eller flames?

Jag undrar fortfarande över när vi ska komma dithän att det inte finns någon uppdelning i flick-/pojkkläder utan man kan klä barnen i det man vill? Mina pojkar skulle nu aldrig ta på sig en rosa tröja, jag har försökt, men varför? Tänk att de redan lärt sig att som pojke ska du ha tuffa kläder för att du ska och bör vara tuff?

Här är en tuff tjej (!) Varenda gång hon hade den här bodyn på sig så fick vi positiva kommentarer. Men vi är nog inte riktigt jämställda förrän pojkar kan ha s.k flickkläder likväl som omvänt!

Ja, se där, en liten valborgsfundering. Den som vet kan gärna få tipsa mig om var man hittar pojkkläder i 122 och uppåt för vardagsbruk utan det som jag skrivit om ovan.

Äntligen en Barbiefilm

som jag också gillar:(och som jag lyckats se hela utan att somna)

Knappt man törs tipsa om Barbie i dessa tider av jämställdhetssträvan för våra barn – men den här gillade även killarna, mina killar brukar faktiskt gilla de flesta Barbiefilmer.

Den här handlar om en tjej som vill bli musketör precis som sin far och rädda prinsen (!) Det är det ju såklart ingen som tror att en flicka kan bli – men tillsammans med tre andra tjejer och en tränare så är ingenting omöjligt.

Äntligen en film där tjejer kan få vara både tuffa, starka och samtidigt ha kvar sina egna intressen, eller hur jag nu ska uttrycka mig.

Bra sen att diskutera OM det är så här att killar och tjejer bara kan bli speciella saker.

Bilden lånad från Filmtipset

Veckans tack: Måndagsmiddag

Jag är så oerhört tacksam för min goda vän X som jag lärt känna sen vi flyttade hit. Hon har också tre barn och lite samma syn på saker och ting som jag.

Sen några månader tillbaka har vi infört måndagsmiddag och det är bara så perfekt! Varannan måndag är vi 9 – 10 st som äter middag hemma hos oss. Barnen leker och vi mammor hinner babbla lite. Ja, papporna också förstås. När jag ändå lagar mycket mat kan jag ju lika gärna slänga på lite till – barnen äter bättre tillsammans också.

Varannan måndag åker vi till X och sätter oss vid dukat bord efter att barnen lekt en stund och mammorna fått prata av sig. Det är perfekt upplägg det här. Förra veckan fick vi nybakat bröd och småtjejerna fick hjälpa till att baka ut det. Men annars är ribban lagd väldigt låg, köttbullar, falukorv och våfflor står på menyn även om vi har gäster och det är så skönt att ingen behöver tävla om att bjuda på lyxigast mat. Sen är alla mätta och lite trötta så då åker vi hem och lägger barnen.

Egentligen började detta när våra stora barn var iväg på en sportaktivitet men vi har fortsatt även sen säsongen för sporten  tagit slut. Hoppas vi kommer fortsätta länge!

Tack för att jag hittat X och för att allt är så otroligt enkelt när man umgås med henne!

Pyjamasdag – allt annat än lugn

En pyjamasdag hade Lilltösen och jag igår. Fast så mycket slappande blev det inte, man måste passa på att fixa saker när man är ledig. Däremot går det ju alldeles utmärkt att röja ur ett skåp i hallen iförd pyjamas. I det skåpet brukar vi slänga in sånt vi rensat ut, sånt som ska till återvinning och sånt som ska lagas. Ett riktigt skrotskåp alltså. Egentligen är det meningen att dammsugaren ska stå där fast den har inte riktigt fått plats förut. Igår tog jag mig i kragen och slängde kläder som var bortom räddning – men jag önskar att jag var så fiffig att jag kunde göra nåt nytt av dem, det känns inte bra alls att slänga – lagade kläder och gosedjur som i vissa fall legat i skåpet i flera år…..hrm……Efter veckans dammsugning fick så dammsugaren flytta in igen i sin nygamla bostad.

Efter det gjorde vi smoothie och gjorde i ordning veckans nötblandningar med rostade nötter och annat. Hur man gör kan du läsa här

Sen somnade Lilltösen på soffan och då tog jag itu med att sortera foton på datorn och beställa papperskopior. Nu ska jag äntligen göra i ordning barnens alla de här Första – Året – Böckerna. Inte en dag för tidigt med tanke på att det största barnet fyller 10 nästa gång………

En grannpojke kom och knackade på vid klockan ett och såg mäkta förvånad ut när jag öppnade med håret på ända och iförd pyjamas. Han ville leka med Lillkillen men han och storebror var i Göteborg på Vetenskapsfestivalen.

Efter lite mat bytte vi äntligen om och gav oss ut till lekparken och på hundrunda. Sen besöktes två mataffärer innan det var dags att hämta skolbarnen.

Tog jag det lugnare sen? Nej då, sen lagade jag mat på 2,3 kg köttfärs bl. a köttfärslimpa. När middagen var avklarad så fortsatte jag sortera samt försöka övertala maken att han måste sortera ur det andra skrotskåpet där han tryckt in alla verktyg huller om buller. Han var inte lika sugen på det.

Behöver jag säga att jag somnade samtidigt som jag nattade Lilltösen? Fast det var ändå en väldigt skön dag. Bra att få undan lite.

Det är verkligen knepigt det här att ha så lite tid hemma och vilja och behöva göra så mycket. Ta bara en sån här sak som dammsugning – min man kommer aldrig på tanken att ta fram dammsugaren själv och jag tycker det är för sällan att dammsuga en gång i veckan. Hur gör alla ni andra?

Nu sitter jag faktiskt och slappar och vilar för att jobba em/kväll och med tanke på att jag inte är ledig förrän i bästa fall 1.a maj och i annat fall 5.e maj så kanske det är bra att inse att det behövs :-)

Operans öppna hus för barn

På onsdagen på påsklovet tog jag en ledig dag och vi passade på att göra en utflykt till Göteborg hela familjen och något som lät intressant i de kulturintresserade föräldrarnas öron.

Göteborgsoperan hade nämligen gratis öppet hus för barn. Detta evenemang har jag sett reklam för tidigare så jag tror det återkommer med lite ojämna mellanrum på skolloven. Man kunde smyga in och se på repetitionen av Tjohalhopp tjolahej!med Göteborgsoperans barnkör  = jätteduktiga barn! Man fick se en liten föreställning, och vi valde dans såklart eftersom vi har en så dansfixerad liten tjej här hemma. Det var en liten halvtimmes musik- och danssaga ur Scheherazade, och den var jättebra och lite smårolig. Sen fick man gå på rundtur i operahuset, samt prova hattar och lite kläder;

Men trots alla ansträngningar och en stor annons i GP måste jag säga tyvärr, tyvärr – detta var inte alls vad vi trodde. Och vi pratade med en hel del andra besvikna föräldrar också. Detta evenemang får bara två barnvagnar av fem möjliga (möjligen kanske 2,5 barnvagn).

För det första fanns det bara ett litet antal biljetter, barnens far fick köa i 45 minuter innan biljetterna släpptes. Jag tror att det var en hel del ledsna människor som gick därifrån utan biljetter. Hade man istället haft föreställningarna på Stora scenen hade ju många mer fått plats. Det var ju iofs trevligt att få se en dansföreställning. Repetionerna av Tjolahopp fick man se från översta balkongen så man såg ju inte så där jättebra. Att prova hattar och några små kläder från olika produktioner kan väl vara skoj ett litet tag. Men att det dessutom stod en svartklädd vakt vid varje ställe förtog verkligen stämningen och gjorde att man inte kände sig direkt välkommen. Nu var syftet säkert inte att vakta kläderna etc men det gav det intrycket. Det fanns ingenting mer för barnen att göra mellan föreställningar och rundturen.

Rundturen var allt annat än barnanpassad! Det var kanske intressant för oss vuxna, men med tanke på att operahuset har drygt 1000 rum och många våningar och ännu fler trappor blev det alldeles för jobbigt och svårt för barnen. Jag själv var helt slut efteråt. Och visst är det kanske roligt att se det stora snickeriet där kulisserna byggs, och skrädderiet och kläderna, men vilket barn förstår egentligen vad som menas med patinering – hade det inte varit ännu roligare för barnen att faktiskt få stå på stora scenen? Att få höra någon sjunga opera eller öva skalor i ett övningsrum? Jag hörde inte en operaton sjungas på hela eftermiddagen. Få veta lite om vad opera är. Min dotter hade älskat att få gå in i balettsalarna men det gick inte för de övade där. Men är det inte just vad ett öppet hus är – att man också ska få se verksamheten? Istället fick vi titta på namnskyltarna till logerna, vilket ju säkert är intressant för en vuxen – men för ett barn…..hm.

Ja, ni märker att jag är lite kritisk. Inget jag kan rekommendera för 45 minuters köande. Då är det mycket bättre att gå på föreställningarna för barn som ges. Rundturen kan man helt klart hoppa över, och hattprovningen känns som om det kvittar. Att sedan caféet håller ganska höga priser känns inte heller som om det bidrar till att höja upplevelsen. Men tänk om man hade låtit barnen fått köpa festis och bulle i den enorma personalmatsalen och sitta där och fika som en paus i rundturen – det hade varit något det!

Det som trots allt gav två barnvagnar istället för en i min betygsskala var ju att det faktiskt var gratis. Det var fint och generöst. Men för att räknas som en riktig barnaktivitet har man en bit kvar.

Speciell mössa för brudar

Min dotter är så himla rolig; hon säger så underfundiga saker!

Vi satt och la pussel hon och jag – Barbie såklart om nu nån trodde att det skulle vara nåt annat, hon har ärvt Blixtenpussel och Alfonspussel och allt möjligt men det är bara Barbie som gäller för tillfället. Såklart slutar ju alla Barbiefilmer med att huvudpersonerna gifter sig, och det verkar vara det vanligaste motivet även på pusslen.

Jag fick äran att vara hennes assistent och skicka bitar till henne. Men jag blev lite konfunderad och hon blev väldigt frustrerad när jag inte genast fattade vad detta betydde;

Skicka giftmössan!

Till slut gick det upp ett Liljeholmens när jag insåg att det måste vara slöjan hon menade. Och det var det!

Vad klänningen heter framgår här

Veckans tack!

Att jag har fått vila ut från jobbet genom att vara ledig i tre dagar i sträck.

Det var välbehövligt, jag gjorde inte många knop. Ja, iofs städade jag huset, tvättade en bautatvätt och handlade och hälsade på goda vänner en eftermiddag. Men ändå. Det var omväxling från jobbet och stressen där.

Jag håller på att lära mig att även jag får och måste vila ibland. Det går sakta men säkert framåt. Tack för det!

Innedjungel

För några veckor sen skrev jag ju här om min lilla egna julafton då det var dags att peta ner fröna i jorden. Och vilken växtkraft!!!!! På bara några dagar kom det upp plantor och nu har jag som en hel djungel på mina fönsterbrädor.

De här fröerna från Impecta i kombo med såjorden måste ha varit de bästa jag nånsin haft, t.o.m tomatplantorna hade tittat upp inom en vecka. Nåt som brukar ta flera veckor för mig annars.

De långa djungelrankorna är olika sorters pumpor bl. a spaghettipumpa som är jättegod att äta. Gurkorna är också på god väg. Några ska flytta till kompisar men snart börjar jag få brått att bygga de där extra odlingslådorna jag ska ha till alla mina grönsaker. Iallafall om de ska växa i den här takten. Och jag som skulle bygga ett miniväxthus också…….

Äppelkräm

Fick ett infall och lagade äppelkräm till lördagsfrukost. Doften och smaken påminde så mycket om min egen mormor att det kändes som om jag blivit förflyttad genom decennierna tillbaka till hennes sommarvarma kök.

Potatismjölet har flödat här i vattkoppstider men maken hade turligt nog fyllt på med ett nytt paket som ser ut som en karamell. Jag älskar den gröna färgen, vad heter den?

Jag hittade inget recept och gjorde säkert inte precis som mormor men så här kan man göra:

Hacka 3 äpplen grovt, lägg i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker äpplena. Lägg i en kanelstång som får koka med.

Koka äpplena mjuka. Rör ut 0,5 msk potatismjöl i 1 msk kallt vatten. Häll i detta i äppelblandningen. Vill man söta kan man såklart göra det med vanligt socker, men jag tog 1 tsk Kokossocker något som sägs vara nyttigare än vanligt vitt socker.

Sen mosar man med gaffel eller med stavmixer till den konsistens man vill att krämen ska ha. Min blev ganska lös men smaken alldeles utmärkt ihop med havremjölk.

Glöm inte söka högskolan!

Om du planerar att läsa i höst! Det finns nästan inget som är så berikande som att lära sig saker tycker jag, och att kombinera hemmamammalivet med distansstudier har helt klart varit en bra variant för mig. Nu kom det visserligen andra saker i vägen för mina studier men planen är att jag ska fortsätta efter mitt vik tagit slut. Så sök vetja, det finns en mängd distansstudier som du kan bedriva vid ditt köksbord! Kolla in på studera.nu men det börjar bli bråttom senast idag eller imorrn ska ansökan vara inne!

Påsktårta – Charlotte Russe

Efter den här sockerbomben som vi har festat på först på vårt påskbord och sen i flera dagar efter påsk så är det nog dags för lite fasta, även om det blir i fel ordning :-)

Charlotte Russe är tydligen sitt namn till trots, en engelsk uppfinning. Men jag vet att det är ett stående inslag i våra östeuropeiska länder till påsk.

Man kan göra på det krångliga viset eller på fuskviset som en stressad, superförkyld, dubbelarbetande mamma har gjort detta år. Då gör man så här:

Man köper en rulltårta av valfri sort, klär en plastbunke med skivade rulltårtsbitar, sen vispar man ihop citronfromage av pulver och fyller bomben med. I mitt fall gick det åt två rulltårtor och två påsar fromage. Sen sätter man in det hela i kylen över natten. Räcker inte det så stoppar man den i frysen i några timmar, fast då måste man tänka på att ta ut den i god tid innan servering så den hinner tina – annars lossnar den inte ur bunken (har jag fått lära mig genom årens lopp……)

Sen kan man garnera med maränger och grädde efter behag, men se upp så det inte blir för mycket eftersom tårtan i sig blir otroligt mäktig!Men ändå fräsch med sin citronfromage.

Den som har mer tid bakar självklart sin egen rulltårta med valfri fyllning samt kokar sin egen fromage.

 

 

Brödglädje – påskpresent till mig själv

Den här boken köpte jag till mig själv i påskpresent för jag kände att jag ville variera mitt brödbak lite, den var inte så fasligt dyr heller och den innehåller både enklare bröd och något mer tillkrånglade. Häromdagen frågade faktiskt Storkillen (som annars är den mest matkinkige) om jag inte kunde göra hembakt bröd igen. När jag återhämtat mig från chocken satte jag igång och bakade ett långpannebröd från denna fina, tänkvärda bok. Dock med viss modifieringar. Receptet kommer en annan dag.

Boken är skriven av Anna Braw och utgiven på Libris förlag.

På 4 ben går den jag gillar allra mest……

Jag tror minsann jag har fått en hästtjej här hemma. Och inte vet jag varifrån det kommer för vare sig jag eller pappan är precis hästtokiga. Men vi börjar med den här så får vi se sen. Den här pållen har stått på vinden i många år, det var Storkillen som ville ha den på en loppis för många år sen, men sen han växte ifrån den har den som sagt fått flytta till vinden. Lilltösen har gått och spanat många gånger och frågat om den inte kunde få komma ut snart och nu bedömde jag att hon äntligen vuxit i den. Pälsen är lite sönderälskad på sina ställen och svansen tovig men som hon ääääääääääääälskar denna häst och flyttar runt den i huset så den alltid är med.

 

Glad påsk!

vill jag önska er allihop! Jag är tacksam över att vi får vara tillsammans idag familjen och jag, och att farmor och farfar är här! :-) Superrroligt!!!

Snart ska vi äta påskbord och sen ska jag gömma påskägg i trädgården för trots att vi har snö (!) så är vädret fantastiskt fint. I år blir det även varsin liten påskpresent till barnen – det är de sannerligen inte bortskämda med. Påsken är så skön tycker jag för det finns inte så mycket förväntningar, man får ta det lugnt om man känner för det, och göra lite som man vill.

Hoppas ni andra får en skön påskhelg med mycket av allt ni vill ha!

 

Veckans tack!

Jag är så tacksam att det går så bra att jobba, trots att det är tusen detaljer att hålla i huvudet och trots att jag är en aning ringrostig – och förvirrad……

Mina arbetskamrater är jättetrevliga och måna om att alla ska ha det bra :-) och det känns fantastiskt att få vara en del av det gänget.

Sen att jag ändå helst vill ha mer tid med familjen det har ingenting med vare sig arbetet eller arbetskompisarna att göra