Angående att bo

Underbara Clara skriver ett inlägg här om hur bra hon har det och hur billigt hon bor på landet, och som vanligt så rasar debatten på hennes blogg.

Det där är jätteintressant tycker jag, varför blir en del människor så provocerade?

Därför gör jag en plus och minuslista (jag som gjort resan från storstad till landsbygd för att kunna vara hemma med barnen).

Landet + (obs! nu utgår jag från min familj och kom ihåg att det bara är DU som kan avgöra vad som är bäst för dig)  

Billiga hus

Ofta stora tomter till husen

Vi bor i den omtalade naturen, har mängder med bad och fiskesjöar, så mycket skog så det är löjligt samt havet inom räckhåll

Vi har bra utbyggd Öppen förskola samt flera församlingar som också har verksamheter för hemmavarande föräldrar och barn

Vi har flera kommunala  skolor och 3 friskolor, 2 fria dagis och resten kommunala, här är det lättare at få plats på friskolor än vad det är i storstan (där man oftast måste ställa barnen i kö när man kommer hem från BB).

På vår skola är vi bortskämda med små klasser och mycket personal

Många sportaktiviteter för barn där de får plats på direkten utan att behöva stå i kö, dessutom är det ganska billigt

Det finns alltid plats på de få caféer som finns

Det är gratis att parkera

Vi har alla mataffärer som man kan önska inom ok avstånd

Vi har en stor trädgård där man skulle kunna odla

Vi kan göra som vi vill i vårt hus, när vi vill. Om vi orkar

Storstan är inom räckhåll, du hinner fram och tillbaka på en dag

När du väl ”kommit in i ” lite i byumgänget vet ”alla” vem du är och vilka dina barn är. Det kan kännas som en trygghet

Du träffar alltid nån på ICA

Landet -

Du måste köra bil var du än ska

Vår familj måste ha 2 bilar  för att få ihop livet

Pendlingen, oftast måste iallafall en i familjen pendla

Barnen kan inte GÅ till skolan, aktiviteter eller kompisar utan måste bli skjutsade hit och dit

Du kan inte bara kvista ner till kvartersbutiken om du glömt köpa mjölk

Det finns inga barnvakter att få tag i, barnvaktsförmedlingen i storstan åker inte så här långt ut

Vänner som bor i storstan är alltid så bekväma av sig, om någon bor i Majorna så är det otroligt jobbigt att ta sig t.ex  till Partille. Därför finns det inte en chans att de orkar åka ut på landet, det blir vi som får åka (även om alla är bilburna) Jag vet, för jag var tyvärr likadan…….

När du väl ”kommit in i ” lite i byumgänget vet ”alla” vem du är och vilka dina barn är

Jag saknar att kunna gå till ställen och komma på att jag bara vill kila in och köpa en chokladmunk eller nåt sånt när andan faller på

Det går inte att åka kommunalt om du inte har två dagar på dig, på SJ bara skrattade när jag försökte beställa tågresa härifrån till en större stad österut.

Ständiga strömavbrott och krångel med värmesystem, du kan komma att frysa mer än du någonsin gjort hemma förr.

Hus som måste renoveras och underhållas, ingen kommer och gör det åt dig om du inte betalar

Gräsmatta som måste klippas, snö som ska skottas etc etc

Sniglar som äter upp allt du försöker odla

Det finns ingen kulturell verksamhet för de små barnen som t.ex musikskola, det är bara sport som gäller

Staden +

Livet, myllret, människorna, pulsen, platserna, caféerna, nyheterna, ja jag saknar faktiskt t.om spårvagnarna trots att det går fortare att gå dit man ska.

Allt utbud och kulturell verksamhet du kan ta del av

Alla möjligheter

Alla restauranger, du kan äta mat från jordens alla hörn när du är sugen på det. (kan vara ett minus också för din ekonomi och din diet ;-)

Man kan cykla dit man ska

Iallafall i Göteborg kan du fort komma ut i naturen och du är aldrig ensam där (Delsjön, Härlanda tjärn etc) På landet kan du gå i timmar och inte träffa någon (mer än en älg) ute i skogen och det kan ibland kännas lite väl ensligt.

Det finns fler jobb att välja på, har du tur kan du gå eller cykla

Staden -

Att det är så fruktansvärt dyrt att bo – i vår familj måste båda jobba heltid om vi ska ha råd att bo i staden och det var den avgörande faktorn

Hyresrätt kan vara ett alternativ men det är oftast väldigt dyrt, vi betalade mer i hyra än vad vi har i månadskostnad i vårt hus.

Det är jättesvårt att hitta något att hyra, t.o.m i de inte så fina förorterna. Minsta lilla sunkiga lägenhet har alltid minst 400 sökande och de i bättre områden har upp till flera tusen sökande.

Otryggheten

Barnen kan inte gå ut själva eller gå till kompisar själva

Du får trängas med folk och stå i kö

Parkering är superdyrt

Japp, det var den ultimata listan. Som ni ser har jag fortfarande nästan lika mycket storstad i mig som när i kom hit ut på landet. Tyvärr var ju variabeln att bo nära släkt och vänner inte möjlig att välja i vårt fall då det inte finns någon arbetsmarknad för någon av oss där de bor. De bor ju en så där 3-4 timmar bort. Men jag hoppas och önskar att någon dag ska alla livets pusselbitar falla på plats.

Alla drömmer vi om olika saker och livet blir vad vi gör det till!

Vi flyttade som sagt till landet för att jag skulle kunna vara hemma, men jag vet inte om det är värt att göra det bara för att man ska kunna bo i ett hus…….? Helt gratis är ju iallafall inget av alternativen som ni märker.

 

3 reaktion på “Angående att bo

  1. Jag är uppvuxen på landet men bor just nu i ett litet samhälle. Längtar ut på landet igen! Det har vi gjort i måånga år nu men inte hittat vart vi ska bo. Just nu bor vi bra men vi trivs inte riktigt med att ha grannar precis intill så man kan stå i vårt hus och se vad grannarna äter till middag… Stora fönster och husen ligger tätt. Men vårt hus är byggt i början på 50 talet så vi har stoor trädgård jämfört med de nya tomterna. Många fördelar med att bo här men endel nackdelar med. Så är det väl när man bor på landet med. Man får välja själv vad man vill prioritera. Jag skulle gärna vara hemma mer! Läser här och får inspiration! :)

  2. Hej Anna! jomen om du är uppväxt på landet så vet du ju precis alla för och nackdelar ;-) Vårt hus är också byggt på 50-talet, och vi har stoooor trädgård. Men jag gillar att ha grannar, fast de syns ju nästan aldrig till…..Kul att du får lite inspiration ;-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>