Operans öppna hus för barn

På onsdagen på påsklovet tog jag en ledig dag och vi passade på att göra en utflykt till Göteborg hela familjen och något som lät intressant i de kulturintresserade föräldrarnas öron.

Göteborgsoperan hade nämligen gratis öppet hus för barn. Detta evenemang har jag sett reklam för tidigare så jag tror det återkommer med lite ojämna mellanrum på skolloven. Man kunde smyga in och se på repetitionen av Tjohalhopp tjolahej!med Göteborgsoperans barnkör  = jätteduktiga barn! Man fick se en liten föreställning, och vi valde dans såklart eftersom vi har en så dansfixerad liten tjej här hemma. Det var en liten halvtimmes musik- och danssaga ur Scheherazade, och den var jättebra och lite smårolig. Sen fick man gå på rundtur i operahuset, samt prova hattar och lite kläder;

Men trots alla ansträngningar och en stor annons i GP måste jag säga tyvärr, tyvärr – detta var inte alls vad vi trodde. Och vi pratade med en hel del andra besvikna föräldrar också. Detta evenemang får bara två barnvagnar av fem möjliga (möjligen kanske 2,5 barnvagn).

För det första fanns det bara ett litet antal biljetter, barnens far fick köa i 45 minuter innan biljetterna släpptes. Jag tror att det var en hel del ledsna människor som gick därifrån utan biljetter. Hade man istället haft föreställningarna på Stora scenen hade ju många mer fått plats. Det var ju iofs trevligt att få se en dansföreställning. Repetionerna av Tjolahopp fick man se från översta balkongen så man såg ju inte så där jättebra. Att prova hattar och några små kläder från olika produktioner kan väl vara skoj ett litet tag. Men att det dessutom stod en svartklädd vakt vid varje ställe förtog verkligen stämningen och gjorde att man inte kände sig direkt välkommen. Nu var syftet säkert inte att vakta kläderna etc men det gav det intrycket. Det fanns ingenting mer för barnen att göra mellan föreställningar och rundturen.

Rundturen var allt annat än barnanpassad! Det var kanske intressant för oss vuxna, men med tanke på att operahuset har drygt 1000 rum och många våningar och ännu fler trappor blev det alldeles för jobbigt och svårt för barnen. Jag själv var helt slut efteråt. Och visst är det kanske roligt att se det stora snickeriet där kulisserna byggs, och skrädderiet och kläderna, men vilket barn förstår egentligen vad som menas med patinering – hade det inte varit ännu roligare för barnen att faktiskt få stå på stora scenen? Att få höra någon sjunga opera eller öva skalor i ett övningsrum? Jag hörde inte en operaton sjungas på hela eftermiddagen. Få veta lite om vad opera är. Min dotter hade älskat att få gå in i balettsalarna men det gick inte för de övade där. Men är det inte just vad ett öppet hus är – att man också ska få se verksamheten? Istället fick vi titta på namnskyltarna till logerna, vilket ju säkert är intressant för en vuxen – men för ett barn…..hm.

Ja, ni märker att jag är lite kritisk. Inget jag kan rekommendera för 45 minuters köande. Då är det mycket bättre att gå på föreställningarna för barn som ges. Rundturen kan man helt klart hoppa över, och hattprovningen känns som om det kvittar. Att sedan caféet håller ganska höga priser känns inte heller som om det bidrar till att höja upplevelsen. Men tänk om man hade låtit barnen fått köpa festis och bulle i den enorma personalmatsalen och sitta där och fika som en paus i rundturen – det hade varit något det!

Det som trots allt gav två barnvagnar istället för en i min betygsskala var ju att det faktiskt var gratis. Det var fint och generöst. Men för att räknas som en riktig barnaktivitet har man en bit kvar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>