Återta rosa barnkläder!

Jag vet att det är ett i – landsproblem, men jag funderar ändå rätt mycket över det. Våra barns kläder säger ju något, vare sig vi gillar det eller inte.

Jag gillar ju barnkläder en hel del, om nu någon missat det, det skäms jag inte för att säga. Även om jag hellre handlar på barnloppisar och klädbytardagar än i de vanliga kedjorna. Jag har inga problem med att handla rosa åt min dotter eftersom det är ju det hon helst vill ha.

Kanske hade det sett annorlunda ut om jag bara haft henne och inte pojkarna först. För säga vad man vill, men s. k pojkkläder är inte särskilt roliga – även om det nu finns betydligt fler färger på ”pojkkläder” än vad det gjorde för 10 år sen. Då var det nämligen bara marinblått och svart som fanns att köpa. Kanske möjligen att det fanns lite grönt också. Så jag handlade en hel del rött till mina pojkar när de var små – och det gör jag fortfarande när det finns, även om det är sällsynt. Varenda gång när någon tittade ner i vagnen på min Storpojke som hade en röd bebismössa sa de; vilken söt liten tjej. Trots att barnvagn, åkpåse, overall och allt annat var marinblått. (och ja, vi köpte barnvagnen INNAN vi visste att det var en pojke). Det var helt okej med mig, men det var då jag började undra över det här med vad barnkläder säger egentligen.

Någon skrev en så bra insändare i senaste Vi Föräldrar om det här; att vi skulle sluta dissa rosa och allt som är pluttinuttigt och istället börja fråga oss om varför s.k pojkkläder hela tiden ska vara så tuffa? Och det kan jag bara instämma i. Jag har hela tiden konsekvent vägrat att klä mina killar i kläder med dödsskallar och benknotor på. Och lycka till med att hitta pojkkläder som INTE har det, iallafall i större storlekar. Annars är det ju ofta någon tuffing typ Spindelmannen på och om man nu har pojkar som inte alls är intresserade av dessa superhjältar – som min Lillpojke – vad återstår? Jo monstertröjor eller siffror. Varför måste varenda neutral ”pojktröja” var prydd med siffror? Eller flames?

Jag undrar fortfarande över när vi ska komma dithän att det inte finns någon uppdelning i flick-/pojkkläder utan man kan klä barnen i det man vill? Mina pojkar skulle nu aldrig ta på sig en rosa tröja, jag har försökt, men varför? Tänk att de redan lärt sig att som pojke ska du ha tuffa kläder för att du ska och bör vara tuff?

Här är en tuff tjej (!) Varenda gång hon hade den här bodyn på sig så fick vi positiva kommentarer. Men vi är nog inte riktigt jämställda förrän pojkar kan ha s.k flickkläder likväl som omvänt!

Ja, se där, en liten valborgsfundering. Den som vet kan gärna få tipsa mig om var man hittar pojkkläder i 122 och uppåt för vardagsbruk utan det som jag skrivit om ovan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>