Tips inför barnens födelsedagar

Image Thumbnail

Vi laddar för fullt inför Lillkillens födelsedagskalas på lördag! Dock har han inte önskat sig en Kittytårta – den gjorde jag förra året till Lilltösen. Vi har 2 barn som fyller i januari, varav den ena alldeles i början av månaden då pengar brukar vara en bristvara efter alla julhelger.

Vi har tre barn, alltså är det tre födelsedagar som ska firas. Oavsett när på året barnen fyller så är det självklart att de ska få en egen dag, och det är ju inte precis en överraskning för oss när det inträffar. Vi har ett månadssparande på ett särskilt present- och födelsedagskonto. Det förs över ett belopp via autogiro så vi saknar egentligen aldrig pengarna. Sen finns pengarna där (annars skulle vi bara spendera dem på annat) , till barnens födelsedagspresenter och även till små kalaspresenter när barnen blir bjudna på kalas. När vi har större födelsedagskalas kan det hända att vi behöver nalla lite av något annat konto men det brukar oftast jämna ut sig i slutet av året. Det blev en otrolig förbättring av dessa kalasutgifter när jag skaffade mig överblick genom specialkontot.

Jag tycker det är viktigt för barnen att lära sig att en önskelista inte är samma sak som en beställningslista. Blir ju liksom roligare när man får gissa vad man får. Min storkille är väl den som är mest” bortskämd” och har önskelistor som är 2 kilometer långa. Det skulle vi kanske bara klara om vi tog ett lån….och det är ju inget alternativ.

I år samlade vi till Lillkillens present som var ett Wii – spel. Annars brukar vi leta efter presenter  på loppisar och Ullared, och storkillen önskade sig bara pengar så det var ju lättare.
Ett annat bra tips om man inte hittar det man söker på loppisar och annat, är faktiskt att handla leksaker i januari eller på sommarrean och sen spara till respektive födelsedag. I januari är det  rea överallt, alla stora leksaksaffärer vill bli av med överskottet efter julhandeln.
De senaste åren har jag också varit mycket mer noga (och jag har slutat skämmas och känna mig som en tiggare) att berätta för släktingar EXAKT vad barnen önskar sig, även om de inte får allt på önskelistan.  Jag tycker ett bra råd jag fått är att samla på lite olika saker och berätta det för släktingar. Annars blir det lätt att man drunknar i tusentals olika prylar som ligger utspridda överallt. Man har kanske en pytteliten tågbana, lite lego, lite duplo, lite av varje. Visst är det själva tanken som räknas när det kommer till presenter, men jag har märkt att släktingarna uppskattar mycket mer nu om de kan få tips på vad de kan ge som barnen sen verkligen använder. Duplodjur och duplo samlar vi på till lillan, jag tror inte hon skulle bli gladare av att få en tionde docka. Lego, flexitrax och spel till Wii och vanliga spel samlar killarna på.

Ett helt kapitel för sig är ju barnkalasen. De kan bli hur dyra som helst. Tack och lov bor vi i en by där det inte finns så många möjligheter att ha specialkalas, men vi har själva varit bjudna till alla möjliga kombon av födelsedagskalas. Sist var barnen bjudna till Universeum och till Leos Lekland och det är ju fantastiskt. Själv brukar vi ha badkalas för Storkillen, men Lillkillen önskade inget sånt utan han ville bara vara hemma.  I badkalas ingår inträde till badet, hamburgare+festis (dock hade de svårt att hitta veganalternativ)+glass i priset per barn. Sen får man ta med sig vad som helst i tårt-/kak-/godisväg att bjuda på. Det blev ganska likvärdigt med de kalas vi bjuder på hemma. Plus att de är sysselsatta på ett helt annat sätt. Och man slipper städa :-) Och då ingick inträde till badet för 3 vuxna. Dessutom får man vara i simhallen hela dagen om man vill och orkar det.

Hemmakalasen brukar antingen bestå av korv + bröd, tårta och fiskdamm/godispåse eller en rejäl kakbuffé. Lillpojkens kalas kommer att innehålla muffins, kakor, mashmallows på pinne, och morots – och grönsaksstavar (enligt önskemål från honom!) samt godistårta på det och den obligatoriska fiskdammen/skattjakten. I år blir det skattjakt om vädret tillåter.

Vi brukar dekorera med ballonger och girlanger (som vi sparat på genom åren). Sen leker vi kanske några lekar, och så brukar de alltid vilja hoppa på vår stora studsmatta.

Ett annat tips är faktiskt att ha ett körschema. Bestäm hur länge kalaset ska hålla på och skriv ut det tydligt på inbjudan så att föräldrar hämtar då. Våra kalas brukar vara mellan 2- 2,5 timme långa, absolut inte mer för de små (man blir rätt trött själv också) Sen gör man ett tydligt schema när maten ska serveras, presentöppning, tårtan, fiskdammen/skattjakten så att man inte glömmer nånting. Det gäller att ha ett ganska fullt program för då hinner inte barnen bli uttråkade och börja slåss.

Ge presentöppnandet lite uppmärksamhet. Födelsedagsbarnet får lägga alla sina presenter på ett särskilt bord och vänta på att öppna dem, sen när alla gäster kommit samlar vi ihop alla barnen och leker flaskleken. Dvs alla barn sitter i en ring och man snurrar flaskan. När flaskan pekar på ett barn får det barnet berätta vad det heter och sen gå och hämta presenten och lämna över till födelsedagsbarnet. Då får alla se vad han/hon får och födelsedagsbarnet får tillfälle att tacka. Jag har läst om detta nånstans att föräldrar var oroliga för att barn skulle känna sig utpekade om de inte hade lika ”fin” present som någon annan, men vi har gjort det här ca 12 gånger nu och det har aldrig varit några problem.

På alla våra barnkalas har det kommit blandat med barn, dvs det har aldrig varit en och samma dagisgrupp utan vi har bjudit ihop barn från olika ställen. Det kan ju kännas lite läskigt när man är liten att komma själv då, så den här presentleken blir ett bra tillfälle att presentera sig. En vuxen är ju självklart med och kan säga t.ex jaha det här är Kalle som Storpojken känner från innebandyn el. dyl. Vi sätter alltid på en kanna kaffe och bjuder självklart de föräldrar som vill få stanna på fika också. Det brukar bli så bra så, en del stannar och andra inte.

Dessa år som hemmafru har jag blivit bätte på att göra allting själv. Bakat har jag alltid gjort men nu har jag börjat ge mig på tårtor också….med varierat resultat ska sägas smiley Förut köpte vi alltid från konditori, men det är dels dyrt, dels är det oerhört svårt att beräkna åtgången då de flesta små gäster faktiskt inte verkar vara så förtjusta i tårta, och på kondis är ju tårtorna redan måttbestämda så att säga.

Ja, det blir en del pyssel om man ska göra allt själv, men det är det värt tycker jag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>