Downshifting bara för rika priviligierade lyxhustrur?

Fick återigen en tankeställare om det här med Downshifting när jag läste vad UnderbaraClara skrivit om det.

Är downshifting en lyx som bara vissa av oss kan välja? Måste man ha gift sig rikt för att vara hemmamamma?

Ja, på sätt och vis är det kanske så, för alla har inte möjligheten att välja. Är man ensamstående trebarnsmamma som går på ett undersköterskevikariat kanske på timmar i sjukvården, då kan man inte välja. Då måste man nog jobba så mycket som det går för att få allt att gå runt. Då är kortare dagar på förskolan för barnen inget alternativ.

Men jag tror, jag vill tro att det går, det har gått för oss, jag har skrivit om det förut här och här. Min man kan som bäst kanske hoppas på att komma upp i en lön på 27000:- /mån (det har ökat lite nu faktiskt, sen jag skrev i mars!) om 20 år, i slutet av sitt yrkesliv. Det är inte särskilt mycket pengar i lön nuförtiden, men ändå inte underst i löneligan. På en 80% lön av några tusenlappar mindre än det klarade vi oss hela familjen i 4 år (!) + några tusenlappar i föräldrapeng och senare vårdnadsbidrag.

Som med allt annat handlar det om att man får välja, när man har den lyxen att kunna välja. Jag var hemma i 4 år, och det är klart – vi kunde inte unna oss nya prylar eller dyra utlandsresor under den tiden, det fick vi välja bort. Men jag vann ändå högsta vinsten; jag fick vara tillsammans med mina barn länge när de var riktigt små! Det slår alla utlandsresor i världen.

Sen tror jag också att det handlar om att tänka out – of – the – box. Komma ifrån det här med jämförandet; men titta ingen annan är hemma länge med sina barn…..kommer inte alla andra tycka att vi är konstiga? Om vi inte åker till fjällen i år som klasskompisarna gör, vad kommer de andra tycka då. 

Jag är inte hemmamamma just för tillfället, jag har hoppat på ett hyfsat välavlönat vikariat, tillbaka i den karriär som jag trodde jag lämnat för gott. Men pengarna jag tjänar nu tar vi inte bara och skaffar en bättre bostad för, nyare bil, fler statusprylar. Nej, vi fortsätter på samma sätt att slow-motionrenovera vårt lilla hus, vi bor kvar på landet för vi vill bo billigt för att kunna ha ett ekonomiskt utrymme, och vi sparar pengarna så att jag ska kunna vara hemma igen och mannen gå ner i arbetstid. Det är inte för att vi är arbetsskygga, jag gillar mitt jobb, jag studerar och vill utveckla mig, men jag gillar mina barn och min familj och min tid, mitt NU ännu mer.

Jag talar bara för mig själv, andra är helt fria att göra sina val, men jag vill inte vakna upp om 20 år och inse att jag missat mina barns uppväxt. Jag tycker att barnen är meningen med livet, ska jag då jobba bort meningen med livet? De 4 åren jag varit hemma är den bästa investeringen vi gjort i vår familj.

För dig som vill downshifta vill jag bara ropa ett Lycka till!

 

6 reaktion på “Downshifting bara för rika priviligierade lyxhustrur?

  1. Jag var hemma i 6 år när barnen var små och vi hade inte många pengar men åh, vad det var underbart att vara med dem hela dagarna! Det ångrar jag aldrig! Nu är jag hemma igen och barnen behöver mig mer än någonsin, de är mellan 11 – 17. Det är synd att det ska vara så svårt att klara sig men det går bättre än man tror, precis som du säger, det handlar en hel del om prioriteringar. Jag tycker det viktiga är att var och en ska kunna ha möjlighet att välja :) Kram!

    • Hoppas du kommer att våga! Som med allt annat i livet så handlar det om att planera, och räkna på om det ens är möjligt, jag hoppade ju inte rätt ut i det. Du kanske inte behöver ta så stort steg till att börja med, utan pröva om det går att gå ner i tid? Lycka till hur det än blir!

  2. Samma situation som du ju. Varit hemma på en lön och vårdnadsbidrag och klarat en familj på fyra barn på det. Man klara sig på mindre än man tror. Det gäller att planera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>