Föräldralön

Vore väl käckt om det fanns, tycker jag.

I boken Kulor, cash och kosing som jag skrev om igår, rekommenderas att man såväl som kvinna max minskar sin arbetstid om man förvärvsarbetar till 90 %. Detta för att inte behöva överleva på väldigt låg pension på äldre dar.

Men jag vill ju minska min tid betydligt mer. Det är ju nu barnen är här hos mig, det är nu de är små. När jag är pensionär (och vem vet om jag ens lever då) så vill nog inte barnen hänga med mig längre……Tidigare har jag jobbat 80% ett tag, och det var ju bara arbetsgivarens vinst. Jag var nämligen tvungen att göra lika mycket som innan fast på kortare tid och med mindre lön…….Den lösningen kommer jag inte att prova igen om jag inte måste, och för mig räcker det inte med 4 timmar extra per vecka för att träffa mina barn.

Tänk när jag var hemma i alla år med barn, tänk vad jag sparade in åt vår kommun i förskoleavgifter. Vårdnadsbidraget var 3000:- och det är jättebra att det finns, såklart, men det är ju knappt en fjärdedel av vad en förskoleplats kostar per månad. Och min mans arbetsgivare tjänade ju på detta också, han behövde aldrig vabba – han kunde ställa upp på allt jobbet krävde av honom, därför att hemma fanns det någon som tog hand om barn och ruljangsen.

Jag tycker man borde införa föräldralön för den som tänker sig att vara hemmamamma. Så skulle man kunna få vara det åtminstone tills barnen börjar i skolan, inte bara till tre år som det är nu. Jag är så tacksam för att det gick ända till tre år såklart, men jag tycker att det kan bli ännu bättre. Föräldralön tror jag skulle rädda många äktenskap, och inte minst många föräldrar från att bli utbrända.

 

 

4 reaktion på “Föräldralön

  1. Hej.I våran kommun har vi inget vårdnadsbidrag. Det skulle alla kunna få. Min mamma dog vid 60 år så jag tycker som du om pensionen. Gunilla

    • Hej Gunilla! Ledsamt att höra om din mamma, det är så många som inte ens når till pensionsåldern!
      Visst är det orättvist att inte alla kommuner har vårdnadsbidraget….jag vet också kommuner som haft och sen från ena terminen till den andra bara dragit in. Om vi lever när vi är pensionärer eller inte, det vet ingen, men det vet vi är att barn bara är små en kort tid! Ha en fin helg!

  2. Gud så bra det vore! Och vi behövs lika mycket hemma nu när våra barn är 11 – 17 år som när de var små. Jag vill bara vara här och fixa och greja, baka och laga mat och tvätta och vara med barnen när de kommer hem från skolan. Jag blev tvungen att säga upp mig fast vi knappt har något att leva på och fast jag inte får någon pension, för jag hade inget annat val. Jag gick sönder. Samhället är sjukt. Tänk att man ska kämpa för det som borde vara självklart, rätten att få ta hand om sin familj. Det var det enda folk gjorde förr. Kram till dig!!!

  3. Visst vore det bra, och du skriver så bra i sluttampen; att man ska behöva kämpa för att själv få ta hand om sin familj! Tråkigt att höra att du gick sönder i jobbet, men jag känner tyvärr igen mig där också! Ha en fin helg du också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>