Stress är inte bra för din ekonomi!

Ja, alla vet väl att negativ stress är inte är bra överhuvudtaget. Men när man lever ett stressat liv så sätter det spår också i ekonomin, åtminstone om man fått en hel del mer pengar att röra sig med. Det har jag alltid hävdat att; har man mer pengar gör man också av med mer.

Nu ska jag bjuda på lite hur stressen påverkat vår ekonomi den senaste månaden. Ni tror kanske att jag är så där alltigenom superpräktig och organiserad hela tiden, och det var jag ju så länge jag  var hemmamamma och det fanns tid. Men nu, när vi ska försöka kombinera ihop 3 jobb (!) + en vidareutbildning för maken med Företaget Familjen då händer det tydligen saker.

Vi satt och gick igenom förra månadens utgifter, gubben och jag, och döm om min förvåning och stilla lilla chock som jag fick när jag såg att matkontot var på 8000 spänn!!!!!

Alltså lite mer än hälften än vad det gick på förut.

Hur kan det komma sig? Jo, dels tror jag vi kostat på oss mer, vi har unnat oss lyxen av att köpa mer ekologiskt och finare kvalité på maten, och det är klart att smakar det så kostar det. Men sen har vi nog också vid flera tillfällen än tidigare inte orkat laga mat så vi har handlat på pizzerian o dyl. Med i beräkningen måste vi också ta att jag varit gravid och illamående (och illamåendet har ju hållit i sig riktigt länge, även efter det att jag inte  var gravid längre) och därmed har jag haft många idéer om vad jag velat/kunnat äta.

Som med allt annat så handlar det om att ha kontroll och planera. Jag har visst tappat lite av detta, och när man jobbar intensivt så orkar man inte sitta och läsa igenom all reklam, och ffa har man inte tid att åka runt till flera olika affärer, man orkar inte göra matlistor och man köper bara det man råkar vara sugen på/få syn på i butiken.

Det bästa är ju att nu har jag ju upptäckt hur det ligger till så nu kan jag göra nånting åt det! Nu har vi börjat skriva på en lista på kylskåpet vad var och en handlar för och då får vi en överblick och sen ser vi hur mycket det är kvar i budgeten. Kanske trist, men det enda sättet för oss att inte få ett skenande matkonto.

Meningen var ju att jag skulle jobba och lägga undan pengar till mer hemmavistelse, inte att jag skulle öka våra utgifter med motsvarande inkomst :-)

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>